Polonia solicită Uniunii Europene să limiteze cantitatea de cereale care este adusă din Ucraina

Premierul polonez Mateusz Morawiecki solicită Comisiei Europene să-și folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a limita cantitatea de cereale din Ucraina care este adusă în blocul comunitar, pe fondul furiei în creștere în rândul fermierilor cu privire la efectul importurilor asupra prețurilor cerealelor poloneze, relatează Libertatea.

Polonia a fost unul din statele care a sprijinit cel mai mult Ucraina după declanșarea războiului de către Vladimir Putin, dar guvernul de la Varșovia este obligat să acționeze întrucât se află în an electoral iar bazinul electoral al formațiunii „Lege și Justiție” este format în mare parte din votanți conservatori care locuiesc în mediul rural și în orașele mici.

„Solicităm utilizarea tuturor instrumentelor de reglementare – cote, tarife, care vor limita sau bloca importul de cereale ucrainene în Polonia”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă.

Morawiecki a spus că a convenit cu liderii mai multor țări de la granița cu Ucraina să trimită o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere măsuri. Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, are porturile de la Marea Neagră blocate de când Rusia a invadat în urmă cu mai bine de un an și a fost nevoită să găsească rute maritime alternative prin statele Uniunii Europene, Polonia și România.

Dar blocajele logistice au dus la situația în care cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns în statele central-europene, afectând prețurilor și vânzărilor fermierilor locali.

Morawiecki a vorbit în timp ce ministrul Agriculturii Henryk Kowalczyk sa întâlnit cu reprezentanții fermierilor, care au respins ajutorul guvernamental propus până acum ca fiind inadecvat. „Se datorează bani pentru fiecare hectar de cereale, pierderile trebuie acoperite”, a declarat Michal Kolodziejczak, fondatorul grupului Agrounia, înaintea de participarea la o ședință cu guvernul. „Trebuie să existe cel puțin 6 miliarde de zloți (1,39 miliarde de dolari) pentru a acoperi aceste pierderi.”

„Nu voi pleca decât dacă există soluții bune aici. Poliția va trebui să ne scoată afară”, a mai spus liderului grupării agricole. Cifra citată de Kolodziejczak a fost de zece ori mai mare decât programul de ajutor de 600 de milioane de zloți aprobat luni de Comisia Europeană, despre care guvernul spune că va ajuta la compensarea fermierilor pentru pierderile lor.

Programul Comisiei Europene a provocat nemulțumire și la București. Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, pe 23 martie, într-o conferință de presă la Bruxelles, suma de numai 10 milioane de euro alocată de instituția condusă de Ursula von der Leyen pentru sprijinirea fermierilor români afectați de importurile de cereale din Ucraina. Klaus Iohannis a cerut în cadrul reuniunii Consiliului European „reanalizarea de către Comisie a situaţiei” fondurilor destinate fermierilor români, lucru acceptat de către executivul european.

Comisia Europeană a propus alocarea a 29,5 milioane euro pentru Polonia, 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria și restul de 10,05 milioane euro pentru România.


Preluat de la: Publika.md