Platforma "Pentru Moldova" cere pedepsirea tuturor celor care profită de scumpirile de pe piaţa petrolieră

Cer pedepsirea tuturor celor care profită de scumpirile de pe piaţa petrolieră. Platforma parlamentară „Pentru Moldova” i-a solicitat preşedintelui Maia Sandu să convoace Consiliul Suprem de Securitate pe problema majorării preţului carburanţilor.  Deputaţii consideră că securitatea statului este în pericol.  

„Conducerea ANRE și Consiliul Concurenței, care să vină cu un raport amănunțit asupra situației create și să prezinte de urgență soluții pentru ieftinirea carburanților. De asemenea, cerem să fie efectuat un control amănunțit pe piața petrolieră, iar dacă se va descoperi că cineva profită de situație pentru a se îmbogăți, să fie aspru pedepsit.”, a comunicat deputatul, Platforma „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu.

Pe de altă parte, liderul grupului PRO MOLDOVA,  Andrian Candu, spune că şeful statului nu poate face nimic şi  că Parlamentul este în drept să ceară soluţii de la ANRE.

„Ce poate să facă preşedintele, vă răspund „nimic” şi nici nu trebuie să se implice, nu e treaba preşedintelui în astfel de cazuri. Ce trebuie să facă Parlamentul? să ceară informaţii şi raportare, şi cei de la ANRE, regulatorul, să vină cu soluţii în faţa Parlamentului, şi să se aprobe, dacă e cazul, modificări în legislaţie.”, a afirmat liderul grupului PRO MOLDOVA, Andrian Candu.

Joi şi deputaţii Platformei „Demnitate şi Adevăr” au propus audieri în Parlament, iar PAS a solicitat Serviciului de Informaţii şi Securitate să investigheze înţelegerile de cartel.

Contactat pentru a afla poziţia socialiştilor la acest subiect, deputatul Grigore Novac a declarat că o poziţie oficială va fi anunţată după ce fracţiunea se va convoca la începutul săptămânii viitoare. Nici fracţiunea democraţilor, deocamdată, nu şi-a prezentat opinia pe problema scumpirilor.   

În context, ANRE a anunţat, printr-un comunicat oficial, că legea nu-i permite să reglementeze preţurile carburanţilor. 

De la începutul anului au avut loc deja patru scumpiri. Ultimele două majorări au fost operate săptămâna aceasta. Unele staţii PECO au ridicat, miercuri, preţurile la benzină, motorină şi gaz lichefiat cu aproximativ 60 de bani.


Preluat de la: Publika.md