Părinţi disperaţi la Sângera. Sunt nevoiţi să-şi lase micuţii în voia sorţii, din cauza lipsei de locuri în grădiniţa din localitate

Deşi se află la doar câţiva kilometri de Capitală, oraşul Sângera nu are o grădiniţă normală, iar părinţii sunt disperaţi pentru că sunt nevoiţi să-şi lase micuţii în voia sorţii. În această localitate, cu o populaţie de peste 10 mii de oameni, există o singură instituţie preşcolară cu un număr extrem de limitat de locuri, doar 45.

Marina Ţurcanu are doi copii, unul de şase ani şi altul de un an şi jumătate. Femeia spune că până la pandemie fiul mai mare a frecventat grădiniţa din Sângera, iar după ce instituţia preşcolară s-a redeschis, copilul ei a rămas fără loc.

„Ne-am adunat cu părinţii, am mers la primărie. Ne-au promis că o să se deschidă la Dobrogea, acolo ne-au spus azi, mâine, aşa am rămas fără loc şi stăm acasă. Ne ocupăm acasă, îl duc la ore adăugătoare.”, a povestit locuitoarea oraşului Sângera, Marina Ţurcanu.

Părinţii spun că cele mai apropiate grădiniţe se află în sectorul Botanica, acolo unde îşi duc copiii. 

„Ducem copii la grădiniţa de lângă aeroport. În prezent în Sângera grădiniţa este în construcţie. Este necesară această grădiniţă, primăria lucrează, sperăm că la anul să fie finisate lucrările.”

„Eu duc copiii aici la Sângera. Noi am primit vârsta de grădiniţă şi am început să frecventăm aici, dar este nevoie de grădiniţă că-s mulţi copii.”

Acum opt ani, în localitate a început construcția unei noi grădinițe, însă lucrările au fost tărăgănate din lipsă de bani, dar și din cauza lucrărilor necalitative. Acestea au fost reluate în urmă cu un an, însă au fost realizate doar în proporţie de 75 la sută.

Costul total al lucrărilor se ridică la aproape 40 de milioane de lei.

„Până în prezent din bugetul municipal au fost tranferaţi aproximativ 23 de milioane de lei, din bugetul local vreo trei milioane. Din grantul României, noi construim cazangeria costul proiectului este de 5 milioane 800 de mii de lei dintre care 3 milioane sunt oferiţi de România.”, a afirmat primarul oraşului Sângera, Valeriu Popa.

Autorităţile din Sângera susţin că, noua grădiniţă îşi va deschide uşile până la sfârşitul acestui an pentru aproximativ 320 de copii.


Preluat de la: Publika.md