Pandemia grăbește automatizarea. Milioane de locuri de muncă sunt în pericol

Jumătate din toate sarcinile de lucru vor fi gestionate de maşini automate până în 2025, arată un raport al Forumului Economic Mondial, care prognozează că aceste schimbări sunt accelerate de pandemie și că vor agrava inegalitatea. Cercetările Forumului acoperă 300 dintre cele mai mari companii din lume, cu opt milioane de angajați în întreaga lume.

Joburile de rutină sau posturile din administrare şi prelucrarea datelor sunt cele mai ameninţate de automatizare, potrivit FEM. Pe de altă parte, vor apărea noi locuri de muncă în îngrijire şi economia verde, scrie digi24.ro.

Cercetările Forumului au acoperit 300 dintre cele mai mari companii din lume, care angajează opt milioane de oameni din întreaga lume.

FEM a declarat că pandemia a accelerat adoptarea noilor tehnologii, deoarece firmele au căutat să reducă costurile şi să adopte noi modalităţi de lucru. Dar a avertizat că angajaţii se confruntă acum cu o dublă ameninţare din partea „accelerării automatizării şi a consecinţelor recesiunii Covid-19”.

„Aceste lucruri au adâncit inegalităţile existente pe pieţele muncii şi au anulat câştigurile ocupării forţei de muncă realizate de la criza financiară mondială din 2007-2008”, a declarat Saadia Zahidi, director general la WEF.

„Este un scenariu de dublă întrerupere, care prezintă un alt obstacol pentru lucrători în acest moment dificil. Fereastra oportunităţii pentru gestionarea proactivă a acestei schimbări se închide rapid”.

WEF a spus că, în prezent, aproximativ o treime din toate sarcinile de lucru sunt gestionate de maşini, iar oamenii fac restul, dar până în 2025 echilibrul se va schimba.


Preluat de la: Publika.md