Cipru şi Malta riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene

Cipru şi Malta riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene, care va demara procedura pentru încălcarea tratatelor din cauza programelor de acordare a cetățeniei pentru investiţii în cele 2 ţări membre. Acestea sunt suspectate că au încălcat prevederile tratatelor europene prin emiterea aşa-numitelor „pașapoarte de aur”  cetățenilor extracomunitari. 

Cipru şi Malta au la dispoziție două luni pentru a oferi răspunsuri satisfăcătoare și pentru a-și modifica legislația. 

Comisarul european Vera Jourova a scris pe Twitter  că nu poate exista o verigă slabă în eforturile UE de a combate corupția și spălarea de bani și că pașapoartele UE nu pot fi de vânzare.   

Guvernul maltez oferă cetățenie celor care achiziţionează un imobil și investesc 150 de mii de euro în obligațiuni de stat emise de Malta. Cei care fac acest lucru nici măcar nu sunt obligați să locuiască pe teritoriul Maltei. 

Jourova a subliniat că mai mulți oameni de afaceri dubioși din Rusia dețin și cetățenia cipriotă. Un studiu realizat de „Transparency International” și „Global Witness” arată că în ultimii 10 ani statele membre UE au oferit contracost aproximativ 100 de mii de permise de rezidenţă permanentă și 6 mii de cetățenii, scrie g4media.ro.

Cele mai multe permise au fost eliberate de Spania, Cipru, Portugalia și Marea Britanie.  Se estimează că Cipru ar fi câştigat 4,8 miliarde de euro din vânzarea de paşapoarte. 


Preluat de la: Publika.md