O moldoveancă a deschis la Sankt Petersburg o școală de limba română

O fostă conaţională de-a noastră a deschis la Sankt Petersburg o școală de limba română. Înființată la început ca un hobby, astăzi aceasta s-a transformat într-o adevărată afacere care nu duce lipsă de elevi.

Litta Spirina a vorbit încă din copilărie româna şi rusa. Până în clasa a 9-a, ea a studiat la un liceu din Chişinău, ulterior s-a mutat cu familia la Sankt Petersburg unde, după facultate, s-a lansat în afaceri.

„Am pornit fără a face publicitate. Greu de crezut, dar am reuşit să adun primul grup, chiar în ziua când era planificat startul. Au fost patru persoane, iar a cincea era mama mea, care a decis să mă susțină.”, a povestit moldoveanca stabilită la Sankt Petersburg, Litta Spirina.

Timp de șase ani, prin școala de limbi străine a Littei Spirina au tecut peste o mie de persoane. Potrivit fondatoarei, cei care vor să înveţe româna au nevoie de câteva luni. Majoritatea elevilor o fac pentru a obține cetățenia română, dar există şi excepții.

„Sunt persoane cu adevărat exotice care învață limba română din dragoste. Adică, cineva are în curând o nuntă, cineva vrea să meargă, de exemplu, la soț sau iubită în România. Sunt oameni care învaţă română pentru muzică. De exemplu, fanii grupului „Carla’s Dreams”, a spus moldoveanca stabilită la Sankt Petersburg, Litta Spirina.

În prezent, la școala Littei predau mai mulţi profesori, iar afacerea a devenit o sursă stabilă de venit nu doar pentru fondatoare. În afară de gramatică și pronunțare, ea le povesteşte elevilor despre tradițiile, sărbătorile și obiceiurile din Moldova. 

La rugămintea noastră de a numi cel mai greu de tălmăcit cuvânt pentru străinii care învaţă limba română, eroina noastră ne-a răspuns fără să se gândească prea mult.

„Când cineva spune „Dor”, a menţionat moldoveanca stabilită la Sankt Petersburg, Litta Spirina.

Întrucât suntem în pandemie, Litta vrea să lanseze un curs online de învăţare a limbii române pentru ruşii dornici să înveţe una din cele mai frumoase limbi, aşa cum îi place ei să vorbească despre limba lui Eminescu.


Preluat de la: Publika.md