Sărbătoare MARE în calendarul ortodox. Ce sfânt sunt pomeniți

 Sfânta Cuvioasă Xenia, pomenită de Biserica Ortodoxă în 24 ianuarie, s-a născut la Roma, într-o familie nobilă, tatăl său era senator.

Sfânta Xenia (Eusebia – numele de botez) a fost crescută în spirit evanghelic de părinţii săi, care erau creştini drept-credincioşi. Logodită fiind de aceştia, a ales să părăsească casa părintească, să-şi închine viaţa lui Hristos.

Împreună cu două slujnice s-a urcat pe o corabie cu care a ajuns în Alexandria şi apoi de aici într-o insulă. De aici au plecat împreună în cetatea Milasa.

Cuvioasa Xenia (străina – în limba greacă), odată ajunsă în aceea cetate necunoscută, a construit cu banii pe care îi luase cu ea o bisericuţă şi câteva chilii, întemeind o mănăstire. În această mănăstire a trăit până la sfârşitul vieţii, făcându-se exemplu de vieţuire creştină.

Alegând să fie nebună întru Hristos, Sfânta Xenia a început una dintre cele mai grele nevoinţe duhovniceşti, destinată doar celor înaintaţi duhovniceşte şi care au o chemare aparte.

Pentru viaţa ei smerită şi rugăciunea neîncetată, Dumnezeu i-a dăruit Sfintei Xenia daruri duhovniceşti deosebite, precum cel al cunoaşterii în duh şi al facerii de minuni.

Sfânta Xenia a trecut la cele veşnice la vârsta de 71 de ani, scrie realitatea.net.


Preluat de la: Timpul.md