Moldova protejează refugiaţii ucraineni. Beneficiarii vor primi acte temporare şi nu vor putea fi extrădaţi în ţara lor

Refugiaţii din Ucraina vor beneficia de protecţia Republicii Moldova pentru o perioadă de un an. Cei care vor solicita protecţia temporară vor putea obţine şi un document de identitate. Acesta va fi eliberat cu titlu gratuit, la fel pe un termen de 12 luni. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul şedinţei Guvernului. 

Datele privind beneficiarii de protecție temporară vor fi înregistrate în Sistemul informațional automatizat al autorității competente pentru străini și vor putea fi accesate prin platforma de interoperabilitate MConnect. Astfel, proiectul va contribui la o gestionare mai eficientă a fluxurilor migraționale, legalizarea și monitorizarea refugiaților aflați pe teritoriul țării.

La fel, proiectul va contribui la asigurarea și garantarea dreptului la nereturnare în țara de origine a persoanelor strămutate din Ucraina, stabilirea expresă a drepturilor la servicii și măsuri de cazare, asistență socială, medicală și de educație, asigurarea protecției împotriva abuzurilor, exploatării și discriminării.

Necesitatea elaborării proiectului a fost dictată urmare a gestionării fluxului masiv de persoane strămutate, generat de războiul din țara vecină, precum și pentru alinierea la legislația Uniunii Europene.


Preluat de la: Publika.md