Moldova ar putea primi mai puține vaccinuri decât a anunţat Ministerul Sănătății. Ce arată cifrele OMS

Republica Moldova ar putea primi mai puține vaccinuri decât a anunţat Ministerul Sănătății. Cel puţin asta arată cifrele publicate de către OMS. Astfel, ţara noastră ar urma să primească 156.000 de vaccinuri produse de AstraZeneca și alte 24.570 de doze de la Pzifer/BioNTech, notează sanatateinfo.md. Sursa citată mai spune că nici măcar aceste doze nu sunt „bătute în cuie”. Cifrele s-ar putea schimba în funcție de capacitățile de producție de la cele 3 firme producătoare și partenerii acestora.

Amintim că MSMPS a anunţat anterior că Moldova primi 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca şi 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech.

Toate statele incluse în mecanism vor primi vaccinuri suficiente cât să acopere 3% din întreaga populație. Decizia a fost luată astfel din cauza capacității limitate de producție și a cererii prea mari pentru serurile anti-Covid. Astfel, toate țările vor avea acces la vaccinuri, deși într-o proporție mai limitată. 

„Această distribuție indicativă este destinată să ofere îndrumări provizorii participanților la COVAX, oferind un scenariu de planificare pentru a permite pregătirile pentru alocarea finală a numărului de doze pe care fiecare participant le va primi în primele runde de distribuție a vaccinului. Prin urmare, nu reprezentă un angajament final și poate fi modificată, conform avertismentelor menționate. Cu toate acestea, partenerii COVAX consideră că publicarea acestor informații, care a fost acum împărtășită tuturor economiilor participante la Facilitatea COVAX, marchează un prim pas important în furnizarea guvernelor și a liderilor din domeniul sănătății publice cu informațiile de care au nevoie pentru a pune în aplicare pași practici pentru furnizarea dozelor și lansarea cu succes a vaccinurilor la nivel național”, se menționează în anunțul publicat de OMS.

În același anunț, se mai menționează că vaccinul AstraZeneca nu a fost înregistrat pentru utilizare de urgență conform procedurii OMS (WHO Emergency Listing), dar că procedura se află acum în desfășurare. 

 


Preluat de la: Publika.md