Ministerul de Externe de la Chişinău, despre moldovenii blocaţi la graniţa dintre Turcia şi Bulgaria

Reprezentanţii Ministerului de Externe de la Chişinău dau asigurări că întreprind toate demersurile necesare pentru a-i ajuta pe cetăţenii noştri care au rămas blocaţi la graniţa dintre Turcia şi Bulgaria. Este vorba de trei şoferi şi 33 de oameni care s-au odihnit pe litoralul Mării Egee. Conaţionalii noştri nu pot ajunge acasă, deoarece, în timp ce moldovenii se aflau în vacanţă, din cauza pandemiei de COVID-19, autoritățile de la Sofia au interzis intrarea pe teritoriul Bulgariei în perioada 15 – 31 iulie, inclusiv tranzitarea ţării.

„Ambasada noastră este în contact cu autoritățile bulgare ca să le permită tranzitarea. Nu putem estima răspunsul autorităților bulgare pentru că este deja competența colegilor din Bulgaria care examinează fiecare caz în parte. Misiunea noastră diplomatică de la Sofia întreprinde toate măsurile de rigoare ca să asiste cetățenii noștri aflați în dificultate.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă.

Totodată, administratorul companiei de transport în gestiunea căreia se află autocarul, susţine că ştia despre restricţiile de circulaţie impuse de autorităţile bulgare, dar spune că, prin respectarea unei proceduri, autocarele au putut traversa frontiera bulgară chiar şi după data de 15 iulie.

„Autocarul a plecat din Istanbul acum 24 de ore. În condiţiile pandemiei de COVID-19, am transmis datele personale ale pasagerilor şi ale şoferilor Consulatului Moldovei în Bulgaria, aşa cum făceam anterior. Noi ştiam. Autocarele noastre au trecut frontiera şi după data de 15 iulie.”, a spus reprezntantul companiei de transport, Victor Sarioglo.

Pasagerii au înnoptat într-un hotel din apropierea frontierei. 

„Am rezervat locuri într-un hotel. Le-am oferit pasagerilor micul dejun şi prânzul. Dacă nu ne vor permite să traversăm frontiera, ne vom întoarce în Istanbul.”, a menţionat reprezntantul companiei de transport, Victor Sarioglo.

Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății din Bulgaria, cetăţenii mai multor state, printre care şi cei ai Republicii Moldova, unde sunt înregistrate prea multe cazuri de COVID-19, nu pot intra pe teritoriul Bulgariei din 15 până în 31 iulie. Este interzisă, inclusiv, tranzitarea ţării. Excepţie fac persoanele aflate în situație umanitară dificilă.

CITEŞTE ŞI: Un autobuz cu moldoveni a fost blocat la frontiera Turciei cu Bulgaria


Preluat de la: Publika.md