Argentina a început să importe bancnote. Monetăria națională nu mai face față tipăririi de bani

Argentina a început să importe bancnote deoarece monetăria sa naţională are probleme în a ţine pasul cu creşterea emisiunilor de bancnote ale băncii centrale şi o inflaţie de peste 40%, transmite Bloomberg, citat de digi24.ro.

Ritmul emisiunilor de bancnote s-a accelerat în ultimele luni pe măsură ce Banca Centrală a Argentinei a tipărit pesos, iar guvernul de la Buenos Aires i-a folosit pentru a plăti pentru planurile de stimulare după pandemie. De la începutul anului şi până în prezent, Banca Centrală a Argentinei a transferat către Guvern aproximativ 1.300 miliarde de pesos, adică echivalentul a 19 miliarde de dolari.

Finanțarea monetară a datoriei statelor este însă rețeta dezastrului. Inflația galopantă este după colț. Valoarea nominală a bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie a crescut cu 80% în luna iulie a acestui an comparativ cu luna iulie a anului trecut. Ritmul accelerat în care cresc preţurile bunurilor de consum creşte şi nevoia de numerar a gospodăriilor.

Compania suedeză Crane Currency furnizează în prezent Argentinei hârtia pentru producţia bancnotelor de 1.000 de pesos, în timp ce compania rusească de stat Goznak furnizează hârtia pentru bancnotele de 200 de pesos.

Capacitatea monetăriei argentiniene de a face faţă cererii de numerar a fost subminată la începutul acestui an, când Guvernul de la Buenos Aires a anulat planurile privind tipărirea de bancnote de 5.000 de pesos, pentru prima dată în istorie. Designul noii bancnote era finalizat în luna martie, dar ulterior planurile au fost abandonate. Potrivit surselor, dacă ar fi fost introduse în circulaţie bancnote de 5.000 de pesos, monetăria argentiniană ar fi putut aproviziona ţara cu suficient bancnote.


Preluat de la: Publika.md