Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare

În următoarele zile se anunţă cod galben de caniculă, cu temperaturi de peste 33 de grade Celsius. Astfel, ANSA atenţionează oamenii care au în îngrijire animale să ia măsuri de protecţie corespunzătoare.

Aceștia trebuie să verifice starea animalelor la intervale regulate, iar animalele de fermă care se află în zonele de risc a inunaţiilor să fie mutate în alt loc.

„Cel mai eficient adăpost contra perioadelor de căldură extremă trebuie să protejeze de razele directe ale soarelui şi să permită vântului să răcorească animalele, aceste criterii fiind extrem de importante atunci când se optează pentru tipul şi locaţia adăpostului. În cazul în care nu se oferă suficient spaţiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost. Este important ca fiecare animal să aibă suficient spaţiu pentru a se întinde simultan, din moment ce acest lucru ajută la răcirea organismului. Uneori poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce tendința de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare. În condiții de temperaturi ridicate, se recomandă creşterea spaţiului alocat per cap de animal cu minimum 10%.

Datorită precipitațiilor abundente din ultima perioadă, se atestă o creștere luxuriantă a vegetației, astfel persistă riscul ca aceasta să producă o serie de tulburări digestive animalelor. În acest context, recomandăm proprietarilor de animale, ca suplimentar pășunatului, să suplinească rația furajeră  a animalelor cu furaje grosiere uscate (paie sau fân)”, se arată în comunicat.

Totodată, în aceste zile, se recomandă evitarea pășunatului sau cazarea animalelor, precum și contraindicăm priponirea animalelor, în imediata vecinătate a albiilor râurilor mari.


Preluat de la: Publika.md