Omagiu pentru Dumitru Matcovschi. Astăzi se împlinesc şapte ani de la trecerea în nefiinţă a marelui poet

Moldovenii nu-și uită legendele. Mai mulți oameni au venit la bustul poetului Dumitru Matcovschi din Capitală pentru a-i aduce un omagiu. Astăzi se împlinesc șapte ani de când marele scriitor a trecut în neființă, la vârsta de 73 de ani.

Scriitori, profesori și oameni simpli au venit cu flori în mâini la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor.

„Este o zi foarte tristă, pentru că a plecat ca astăzi, în 2013, un luptător apric, un om de verticalitate foarte exemplară, un om care avea o filozofie în tot ce producea”, a spus conferențiarul universitar, Ștefan Urâtu.

„Dacă observați bine, nu am invitat în mod special pe nimeni, pentru că poetului nici nu-i plăcea aceste evenimente organizate. Dumitru Matcovschi a fost și este un exemplu de verticalitate”, a afirmat organizatorul evenimentului, Leodin Smolnițchi.

Cu durere în suflet își amintesc și oamenii simpli de marele poet Dumitru Matcovschi şi de creaţia acestuia.

„A fost un om deosebit, academician. A cântat valorile noastre naționale și trebuie să-l comemorăm, să-l ținem minte”.

– L-am învățat la școală. Țin minte ceva din poeziile lui, se numește „Părinții”.
– Țineți minte câteva versuri?
– De ce nu știm să ne iubim părinții? De ce nu știm să fim copii cuminți? Părinții noștri luminoși ca asfinții. De ce nu știm cinstit să-i prețuim? Aceasta e ce țin minte.

„Are niște versuri foarte frumoase, are versuri sufletiste și respectiv în baza lor au fost create cântece. Sunt cântate de artiștii noștri. Întotdeauna sunt fredonate de poporul nostru”.

Dumitru Matcovschi reprezintă un simbol al Mișcării de Renaștere Națională. El a obținut distincții precum Ordinul „Meritul Cultural”, Steaua României în grad de Comandor şi Ordinului Republicii.

Poetul s-a născut în 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Rașcov. Este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și piese de teatru. Multe dintre versurile sale au fost puse pe note muzicale.


Preluat de la: Publika.md