Mărturiile locuitorilor din Texas, care au rămas fără curent în cea mai grea iarnă: jucăriile de lemn ale copiilor, aruncate în foc pentru căldură

Milioane de americani sunt afectaţi de valul de frig extrem care s-a abătut asupra statului Texas. Fără să știe când situația se va îmbunătăți și fără prea multe ajutoare, aceștia au început să caute alte modalități pentru a se încălzii, relatează CNN, citat de libertatea.ro.

Zeci de morţi și milioane de locuinţe fără căldură, acesta este bilanțul al iernii care s-a abătut asupra mai multor state americane. Statul Texas este de departe cel mai afectat. Niciodată până acum texanii nu s-au confruntat cu o iarnă atât de grea: ger de până la -20 de grade, viscol și ninsori abundente. În plus, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă, iar oamenii au rămas fără căldură. Mulți dintre ei au fost nevoiți să facă improvizații pentru a nu îngheța de frig.

CNN a adunat mai multe mărturii ale oamenilor care sunt afectați de ger. Rămași fără curent timp de 72 de ore, Timothy Wilsey, soția sa, Nicole și fiul lor de 7 ani din Euless, au decis să stea mai mult în mașini pentru a se încălzi, dar pentru a-și încarca și telefoanele, care sunt „singurele lor linii de comunicație”. Atunci când stau în locuința încălzită doar de lumânări, aceștia sunt „sub pături, în pat”, mai spune Timothy.

Într-o altă localitate, oamenii încearcă să obțină lemne de foc pentru a-și asigura mâncarea, pentru ei, și pentru copiii lor. Este și cazul lui Kimberly Hampton, din orașul Irving.

„Nu mai avem lemne de foc și nu există nicio sursă disponibilă în apropiere”, a Hampton pentru CNN.

„Soțul meu va trebui să meargă să cumpere lapte praf. Ceilalți copii ai mei nu înțeleg de ce este frig sau de ce nu se pot uita la televizor sau nu pot lua o masă caldă”, mai spune Hampton.

Femeia spune că a s-a bucurat atunci când a găsit puține lemne cu care a putut să facă un foc să dezghețe laptele pentru bebelușul ei de 7 luni.

În alte zone, oamenii au găsit alte soluții. De exemplu, Angel Garcia din orașul Killen a ars jucăriile de lemn ale fetiței lor de 3 ani. O mulțime de oameni nu știu gravitatea a ceea ce se întâmplă. Oamenii își dărâmă gardurile pentru a se încălzi.

Locuitor din statul Texas: Pe lângă problemele legate de căldură, oamenii au început să rămână și fără mâncare. „Majoritatea mâncării noastre din frigider este stricată. Alimentele congelate sunt aproape dezghețate, dar nu avem cum să le încălzim”, spune un locuitor din Fort Worth.

Iar unii au probleme și cu apa potabilă. „De acum, folosim robinetul unui vecin pentru a reumple o găleată de apă pentru toalete. Când și dacă luminile se aprind din nou, încercăm să facem dușuri și să ne reumplem galoanele de apă potabilă, astfel încât să putem rămâne hidratați”, spune un alt texan.

Alții se gândesc ce vor face atunci când vor rămâne și fără apă potabilă. „După ce terminăm apa îmbuteliată, singura noastră opțiune de apă potabilă va fi zăpada, până când apa va reveni sau magazinele vor putea deschide”, a spus Aly.


Preluat de la: Publika.md