Marea Britanie a redus nivelul de alertă de Covid-19

Autoritățile sanitare din Marea Britanie au anunțat că nivelul de alertă de coronavirus din Regatul Unit a fost redus de la patru la trei.

Circa 42.800 de persoane testate pozitiv la noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 au murit în Marea Britanie, cel mai grav bilanţ la nivel mondial după Statele Unite și Brazilia. Deşi numărul de morţi şi spitalizări s-a redus în ultimele săptămâni, situaţia rămâne îngrijorătoare, mai ales în azilurile de bătrâni.

Potrivit ultimelor date oficiale raportate de autoritățile sanitare, în Marea Britanie au fost înregistrate 300,469 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, dintre care mulți s-au vindecat.

La debutul pandemiei, Marea Britanie a lansat un sistem de alertă în cinci trepte. Premierul britanic, Boris Johnson, a explicat că Marea Britanie a fost la nivelul al 4-lea în timpul perioadei de izolare şi că acum ar putea începe gradual să scadă.

Sub nivelul trei, virusul este considerat „în circulație generală” și ar putea exista o „relaxare treptată a restricțiilor”.

Transmiterea anterioară a fost considerată a fi „ridicată sau în creștere exponențială”.

Secretarul de sănătate, Matt Hancock, a declarat că schimbarea a fost „un moment mare pentru țară” și a arătat că planul guvernului britanic funcționează.

Decizia de reducere a nivelului de alertă a urmat o recomandare a Centrului Comun de Biosecuritate, au afirmat oficialii medicali șefi pentru Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Autoritățile sanitace britanice au anunțat că reducerea nivelului de alertă în țară nu înseamnă nici pe departe sfârșitul pandemiei de Covid-19.

Anglia și-a deschis magazinele

În Anglia, unde locuiește peste 80% din populația Regatului Unit, au intrat în vigoare deciziile de relaxare a măsurilor de urgență aplicate pentru combaterea răspândirii noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, însă Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord păstrează măsurile existente.

Pe teritoriul Marii Britanii s-au redeschis toate magazinele care au fost închise după decretarea carantinei. Retailerii sunt obligați să respecte regulile de distanțare socială, ceea ce va determina o nouă experiență pentru cumpărători.

Marile magazine, comercianții de îmbrăcăminte, magazinele electrice, librăriile și alte magazine neesențiale au fost închise începând cu 23 martie, când premierul britanic, Boris Johnson, a impus un blocaj pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Cozi lungi s-au format în prima zi de redeschidere în fața magazinelor din Anglia, comercianţii deschizându-şi uşile pentru clienţi după o pauză de 83 de zile impusă de autorităţi în contextul crizei pandemice declanțată de coronavirus Covid-19. Cel mai mare interes a fost atras de retailerul cu discount Primark.

De asemenea, au fost redeschise unele baruri, restaurante și alte locuri publice, scrie b1.ro.


Preluat de la: Publika.md