Maia Sandu pentru AFP: Republica Moldova își poate salva democrația doar făcând parte din Uniunea Europeană

Moldova vrea să intre în Uniunea Europeană „cât mai repede” pentru a se proteja de amenințarea rusă și speră într-o decizie „în următoarele luni” privind deschiderea negocierilor de aderare. Asta a declarat președintele Maia Sandu, într-un interviu acordat pentru agenția de știri France Presse. 

”Desigur, nimic nu este comparabil cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar vedem riscul și credem că ne putem salva democrația doar făcând parte din UE”, a declarat Maia Sandu, cu doar câteva zile de Mișcarea ”Adunarea Europeană”, urmată de summitul european fără precedent din 1 iunie.

Șeful statului a mai menționat că aderarea Moldovei la UE este singura garanție că țara nu fi următoarea țintă pentru Rusia, după invadarea marelui său vecin, Ucraina.

„ Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în anii următori și trebuie să ne protejăm. Războiul din Ucraina a pus lucrurile în alb și negru: vedem foarte clar acum ce înseamnă lumea liberă și ce înseamnă lumea autoritară pentru noi toți”, a adăugat liderul moldovean în vârstă de 50 de ani, în marja unui summit al Consiliului Europei care s-a încheiat marți în Islanda. 

AFP și Euractiv o descrie pe Maia Sandu drept prima femeie președinte, care conduce cea mai săracă țară din Europa. Sursele media europene care citează șeful statului mai scriu că până la invazia Ucrainei, aderarea Kievului și Chișinăului la blocul comunitar era extrem de improbabilă. Potrivit AFP și Euroactiv, Maia Sandu se declară acum destul de optimistă în acest sens.

”Credem că [aderarea] este un proiect realist și suntem încântați că se va întâmpla cât mai curând posibil”, a declarat Președintele Republicii Moldova pentru AFP, în speranța „ de a avea o decizie privind deschiderea negocierilor în lunile următoare”. 

În aceste zile, Maia Sandu se află în Islanda pentru a participa la summitul Consiliului Europei. Acolo șeful statului a avut o serie de întâlniri cu președinți europeni. 


Preluat de la: Publika.md