Etnicii români din Ucraina cer Kievului să renunţe definitiv la sintagma „limba moldovenească” așa cum a făcut Republica Moldova

Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina a cerut autorităţilor de la Kiev să renunţe definitiv la utilizarea sintagmei „limbă moldovenească” la nivel de stat şi în spaţiul public din Ucraina, după exemplul Republicii Moldova, transmite  agenţia din Cernăuţi, BucPress.eu, citată de digi24.ro. Consiliul a adresat și un memoriu în acest sens preşedintelui Volodimir Zelenski, premierului Denis Şmîgal şi ministrului educaţiei şi ştiinţei, Oksen Lisovîi.

„În semn de respect pentru denumirea ştiinţifică oficială a limbii române ca limbă maternă a peste 400.000 de cetăţeni ai Ucrainei, precum şi faţă de limba de stat a celor două ţări vecine şi prietene cu Ucraina – România şi Republica Moldova, aceasta fiind una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, Kievul ar trebui să renunţe la sintagma de „limbă moldovenească” de sorginte sovietică, consideră autorii memoriului.

CNRU subliniază că, oficial, „limba moldovenească” este recunoscută doar în Ucraina şi în regiunea transnistreană.

„Solicităm să se facă modificările corespunzătoare în actele normative şi cele subsecvente ale Ucrainei”, potrivit memoriului, publicat în traducere şi în original de Agenţia BucPress din Cernăuţi. 

Subiectul a fost abordat, la mijlocul lunii aprilie, și de miniștrii de Externe al României și al Ucrainei. Evocând demersurile recente ale Chișinăului de implementare a deciziilor Curții Constituționale din Republica Moldova privind denumirea corectă a limbii oficiale a acestui stat – limba română, Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea ca autoritățile ucrainene să adopte măsurile necesare pentru recunoașterea inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”. 

În țara noastră, după ani de discuții controversate, a fost modificat articolul 13 din Constituția Republicii Moldova privind limba de stat. Asta după ce 57 de deputați PAS și neafiliatul Gaik Vartanean, au votat pentru proiectul de lege care prevede excluderea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba de stat” , „limba oficială” și „limba maternă” din toate legile, chiar şi din Constituţie, şi înlocuite cu sintagma ” limba română”. Legea a fost mai târziu promulgată de președintele Maia Sandu, apoi a fost publicată în Monitorul Oficial. 


Preluat de la: Publika.md