Lacrimi şi durere. George Floyd a fost condus pe ultimul drum

George Floyd, afro-americanul de 46 de ani, ucis în 25 mai, în timp ce era imobilizat de un poliţist, a fost condus pe ultimul drum. Ceremonia de la Houston, transmisă în direct, se desfăşoară în prezenţa a 500 de persoane.

După ceremonia de la biserică, care va dura aproximativ șase ore, George Floyd va fi înhumat lângă mormântul mamei sale. Luni, sicriul fusese depus într-o mică biserică din statul Carolina de Nord. 

Membrii familiei, prieteni și necunoscuți, majoritatea îmbrăcați în alb, au venit să-i aducă un ultim omagiu.

„Foarte trist. Putea fi pentru mine ca un frate, un fiu, un unchi, orice. Prin el vedeam lumea. El era unul din membrii comunității noastre”.

La ceremonia de ieri au fost observați și mai mulți reprezentanţi ai autorităţilor locale.

„Noi suntem parte a acestei probleme. Este nevoie de o schimbare!”, a spus șeriful din comitatul Hoke, Carolina de Nord, Hubert Peterkin.

Familia lui George Floyd consideră că moartea lui reprezintă un moment de cotitură pentru societate.

„Am impresia că Domnul nu l-a ales întâmplător pe George. L-a luat la el pentru ca să arate că și tu suferi”, a menţionat sora lui George Floyd, Zsa Zsa Floyd.

Democrații din Congresul american au prezentat un proiect de lege pentru combaterea brutalității poliţiei. La sfârșitul conferinței, președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și toți cei prezenți la eveniment au îngenuncheat timp de aproape 9 minute. În acest timp au fost citite numele americanilor de culoare, victime ale agresiunilor.

Moartea lui Floyd a stârnit un val de proteste violente în Statele Unite. În zeci de orașe americane s-a strigat „Nu pot respira” sau „Viața negrilor contează”, iar manifestanţii au incendiat clădiri şi au jefuit magazine. 

Polițistul care l-a imobilizat pe George Floyd e acuzat de omor cu intenţie și riscă până la 40 de ani de închisoare. Ceilalți trei agenți care au participat la reținerea bărbatului de culoare după ce ar fi folosit bani falşi la un magazin,  sunt acuzați de complicitate la omor.


Preluat de la: Publika.md