Ion Ceban: "Cei care se fac vinovaţi de reparaţia de mântuială a bulevardului Ştefan cel Mare trebuie să ajungă după gratii"

Cei care se fac vinovaţi de reparaţia de mântuială a bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt trebuie să ajungă după gratii. Avertizarea vine de la edilul Capitalei, Ion Ceban. Mai multe dovezi în acest sens vor şi prezentate în această săptămână, când autorităţile municipale îşi propun să prezinte un raport privind rezultatele expertizei lucrărilor de reparaţie.

Lucrările de reparaţie a bulevardului Ştefan cel Mare au început în 2015 şi s-au încheiat doi ani mai târziu, deşi trebuia mult mai devreme. Darea în exploatare a proiectului nu a avut loc nici până acum, din cauza mai multor neconformităţi.

Primele denivelări pe bulevardul Ştefan cel Mare au apărut în preajma staţiilor de aşteptare. Unele dintre ele s-au format chiar înainte de finalizarea lucrărilor, iar cu timpul s-au acutizat. Expertiza făcută de municipalitate va arăta cine se face vinovat de acest lucru.

„Nu au fost făcute bine lucrările, s-au furat bani, ca de obicei”.

„Desigur că trebuie să repare din nou. Probabil că lucrările sau materialele nu au fost de calitate. Reparăm maşinile mereu”.

„La noi e aşa, încep şi nu mai termină, asta e la noi”.

Lucrările de reparaţie au fost efectuate de o companie românească, aflată acum în insolvabilitate. Costul proiectului este de 6,7 milioane de euro, bani împrumutaţi de la BERD şi BEI.

Şi autorităţile municipale recunosc faptul că banul public nu a fost cheltuit eficient. Prin urmare, în noiembrie 2019, a fost contractat un agent economic pentru o expertiză. Atunci s-au luat mostre de asfalt care au fost îngheţate şi dezgheţate de mai multe ori, pentru a stabili calitatea materialelor utilizate. Rezultatele acestei expertize ar urma să fie publicate în curând. 

„Eu cred că persoanele trebuie să stea la puşcărie pentru ceea ce s-a întâmplat, la propriu”, a afirmat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt are o lungime de 3,8 kilometri.

Reparaţia principalei artere din oraş a început în timpul mandatului lui Dorin Chirtoacă. Acesta spune că nu îşi asumă calitatea lucrărilor efectuate, pentru că proiectul s-a încheiat după ce el a fost suspendat din funcţie.

„În ceea ce priveşte Ştefan cel Mare, lucrurile au fost date peste cap prin scoaterea ilegală a subsemnatului de la Primărie şi, respectiv, introducerea acelor persoane neautorizate, fel de fel de interimari”, a menţionat fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Creditul de la BERD şi BEI a fost oferit pentru 10 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani, iar dobânda constituie 5 la sută.


Preluat de la: Publika.md