Judecată în cazul lui Statnîi. Magistraţii vor decide astăzi dacă fostul procuror anticorupție va fi cercetat în arest sau în libertate

Magistraţii de la Judecătoria Chişinău, cu sediul în sectorul Ciocana, urmează să decidă vineri dacă fostul procuror anticorupție Roman Statnîi va fi cercetat în arest sau în libertate. Statnîi a fost reţinut la începutul săptămânii în același dosar ca și fostul său șef, Viorel Morari. El este acuzat de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere. Statnîi se declară nevinovat.    

Ofiţerul de presă al Procuratorii Generale, Maria Vieru, nu a răspuns la telefon pentru a comenta învinuirile aduse de Statnîi procurorului general. Recent, frații Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinărie vizate în acest dosar, au fost reabilitați în drepturi. Asta după ce, potrivit Procuraturii Generale, s-a ajuns la concluzia că în 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.

Şedinţa pe cazul lui Statnîi a început la ora 11:30 şi a durat doar câteva minute, din cauza faptului că judecătorul desemnat a solicitat să se abţină de la examinarea acestui caz.

„Dumneaei deocamdată a scris o cerere de abţinere de a examina cauza. De ce ? Urmează să cunoaştem ulterior. Acum a fost repartizată cererea la alt judecător, care urmează să examineze.”, a spus procurorul, Alexandru Gruzic.

Solicitarea judecătorului a fost respinsă, însă procurorul pe acest caz ne-a declarat că a cerut recuzarea magistratului desemnat în dosarul lui Statnîi, pe motiv că în privinţa lui ar fi fost depuse mai multe sesizări. În timpul în care magistraţii erau în deliberări, Roman Statnîi a reuşit să discute cu jurnaliştii. 

Roman Statnîi a fost reținut în data de 26 ianuarie și a fost plasat în izolatorul Direcției de Poliție al municipiului Chișinău. Acesta este învinuit că, în interesul altor persoane, ar fi deposedat un om de proprietăţi în valoare de 1,8 milioane de euro. Este vorba despre un cetăţean rus, director al unei fabricii de conserve. Potrivit procurorilor, Statnîi a fabricat un dosar penal pe numele cetăţeanului rus, care a fost condamnat pentru escrocherie. Totodată, fostul procuror i-ar fi promis cetăţeanului rus că îl va ajuta să-şi rezolve problemele, dacă acesta cedează altor persoane bunurile şi banii pe care îi are. Fostul procuror Roman Statnîi şi-a dat demisia în februarie, anul trecut.


Preluat de la: Publika.md