Încă şase responsabili din medicină ar fi primit ilegal diplome de master

Încă şase responsabili din medicină ar fi primit ilegal diplome de master, pe lângă consilierul prezidenţial Ala Nemerenco, potrivit Ministerului Educaţiei. E vorba de Svetlana Ştefăneţ, Pavel Ursu, Valeriu Sava, Mihai Ciocan, şeful Insitututului de Medicină Urgentă, Viorel Soltan, fostul viceministru al sănătăţii, şi Oleg Lozan, directorul Şcolii de Management în Sănătate Publică.

Mihai Ciocanu nu a răspuns nici la telefon, nici la mesajele noastre pentru comentarii. În schimb, am reuşit să discutăm cu Valeriu Sava, coordonatorul Programului de Sănătate al Biroului pentru Cooperare al Elveţiei, care ar fi obţinut şi el ilegal diplomă de master. Acesta ne-a spus că s-a simţit extrem de ofensat din cauza acestui scandal.

„Este foarte trist că persoane care au adus contribuţii importante pentru dezvoltarea sistemului, astăzi aceste persoane şi numele lor să fie blamate, murdărite, implicate în scandaluri, numai datorită unor interese neclare.”, a afirmat coordonatorul Programului Sănătate Biroul Cooperare al Elveţiei, Valeriu Sava.

La rândul său, fostul viceministru al Sănătăţii, Viorel Soltan, ne-a declarat că nu ar fi acceptat niciodată o diplomă ilegală. Potrivit lui, în 2007, când au fost eliberate actele, fiecare minister răspundea de masteratele proprii de specialitate. Soltan mai spune că cele 7 diplome la care se referă Ministerul Educaţiei au fost eliberate în baza unui proces reglementat de Universitatea de Medicină, Şcoala de Management în Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii de atunci, prin transfer de credite şi omologare a studiilor, în mod exceptional, pentru că nu era un alt cadrul normativ legal. 

Vizat este şi directorul Şcolii de Management în Sănătate Publică, Oleg Lozan, instituţie care a eliberat diplomele controversate. El a menţionat că toţi sunt supuşi unui atac de calomnie şi contestă documentul Ministerului Educaţiei. 

Svetlana Ştefăneţ şi Pavel Ursu sunt alţi doi specialişti care ar avea diplome de master ilegale. Le-am scris pe reţele de socializare pentru o reacţie, dar încă nu am primit răspuns. Ambii activează în străinătate: Ursu – în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar Ştefăneţ – la Biroul Unicef pentru Europa şi Asia Centrală.

După ce Ministerul Educaţiei a emis documentul privind ilegalitatea diplomelor, deputatul socialist Alla Darovannaia i-a cerut lui Nemerenco demisia de onoare din funcţia de consilier prezidenţial. Aceasta nu ne-a răspuns la telefon, pentru a comenta solicitarea parlamentarului. În schimb, preşedintele Maia Sandu i-a luat apărarea şi a adăugat că oponenţilor săi politici au lansat o campanie prin care vor să-i discrediteze echipa.

„Este un om muncitor, cinstit, care şi-a meritat toate diplomele. Oponenţii politici încearcă să discrediteze echipa mea, ca să obţină nişte dividente politice mai târziu.”, a spus preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Potrivit Ministerului Educaţiei, nici ordin şi proces-verbal în baza căruia au fost emise diplomele de master. Acum şcoala este în proces de autoevaluare, iar universitatea s-a autosesizat, ne-a comunicat prim-prorectorul Olga Cerneţchi.


Preluat de la: Publika.md