În România a fost prelungită starea de urgență cu încă 30 de zile

În România a fost prelungită starea de urgență cu încă 30 de zile, respectiv, până în 14 mai. Președintele Klaus Iohannis a emis astăzi, un nou decret, precizând că pericolul nu a trecut, iar relaxarea măsurilor în perioada imediată ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul sanitar.

Documentul urmează să fie votat de Parlament în termen de cinci zile, apoi publicat în Monitorul Oficial. 

Potrivit liderului de la Cotroceni, pe durata stării de urgență, se pot plafona prețurile la medicamente și echipament medical, la alimentele de strictă necesitate, la energie electrică și termică, gaze, apă, salubritate ori carburanți.

De asemenea, pe parcursul următoarei luni, nu pot fi suspendate activitățile centrelor de îngrijire a bătrânilor, a persoanelor cu dizabilități sau alte instituții care vizează persoanele vulnerabile. Documentul mai prevede că furnizorii de comunicații energetice trebuie să evite orice fel de întreruperi de la rețea, iar ședințele de judecată să fie organizate doar în cazuri de urgență deosebită. România a înregistrat până acum aproape șapte mii de cazuri de infecție. Dintre acestea 332 au decedat, iar o mie au fost vindecați.

Săptămâna trecută, ministrul Sănătății de la București, Nelu Tătaru, a declarat că apogeul epidemiei ar putea fi atins în perioada sărbătorilor pascale. Între timp, bilanţul noului coronavirus este în continuă creştere în Ucraina.

Până acum, în ţara vecină au fost înregistrate aproape 3400 de cazuri de îmbolnăviri şi aproximativ o sută de decese. Primarul Kievului, Vitalii Kliciko, a vizitat un spital din capitală, iar medicii i-au spus că dacă numărul bolnavilor va creşte, nu vor putea face faţă situaţiei. Acum, în fiecare zi, în acea instituţie medicală ajung câte aproximativ 15 pacienţi.

„Dacă va creşte numărul bolnavilor, nu vom avea suficiente echipamente medicale. Vorbim despre pompe de infuzie şi alte aparate necesare pentru tratamentele cu oxigen.”

Pentru că se aproapie Paştele, autorităţile de la Kiev, dar şi medicii, le-au cerut cetăţenilor să nu meargă la rude şi să stea în case.

„Ne dorim foarte mult ca să nu facem cunoştinţă cu voi în spitale de boli infecţioase. Fiţi sănătoşi şi aveţi grijă de voi.”

Pe măsură ce situația degradează şi în Rusia, autoritățile au impus măsuri mult mai stricte. Astfel, începând de mâine, angajații Inspectoratului Vamal de Stat și ai poliției vor verifica toți șoferii care se îndreaptă spre Moscova prin una din cele 160 de intrări.

Numărul de benzi va fi limitat, iar pentru automobilele înmatriculate în alte regiuni circulația va fi restricționată. Atât șoferii, cât și pasagerii vor trebui să dețină un permis digital special. În lipsa acestuia, riscă să plătească amenzi în valoare de cinci mii de ruble, echivalentul a 1200 de lei.

În Rusia sunt peste 21 de mii cazuri de îmbolnăvire și 170 de decese. De acolo, virusul amenințător s-a deplasat la granița cu China, unde au fost testați pozitiv peste 240 de oameni.


Preluat de la: Publika.md