În pofida îngheţurilor şi secetei, Ministerul Agriculturii are prognoze optimiste privind recolta de grâu. Vezi care sunt prognozele pentru legume şi fructe

În urma evaluării suprafețelor agricole din țară, Ministerul Agriculrurii, Dezvoltării Regionale şi Mediului prognozează în acest an o recoltă de grâu pe țară până la 600 mii de tone. Declaraţia a făcută de ministrul Ion Perju, în cadrul şedinţei convocate de premierul Ion Chicu. 

Am avut mai multe ședințe de lucru cu producătorii și cercetătorii din domeniu,  inclusiv, în cadrul vizitelor din teritoriu, cu care am discutat situația din agricultură, generată de seceta severă din toamna – primăvara anului agricol 2019 – 2020, calamitățile curente, cât și măsurile de redresare, ce se impun. Conform datelor, prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, la începutul lunii mai pe întreg teritoriul țării au căzut precipitații în medie până la – 80mm,cu depășirea mediei lunare multianuale. Astfel, situația pe terenurile însămânțate s-a ameliorat, atât datorită ploilor cât și a măsurilor agrotehnice efectuate de producători (fertilizări foliare suplimentare, tratări contra bolilor și dăunătorilor). O parte însemnată a semănăturilor își revin integral sau parțial, fapt, ce permite revizuirea prognozei de recoltă globală până la o variantă optimistă de 600 mii de tone”, a subliniat Ion Perju.

Totodată, ministrul a informat despre faptul că în anul agricol 2019 – 2020 au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 415 mii ha. Seceta și înghețurile de primăvară au afectat circa 215 mii ha: în proporție de 25% în Nord și până la 60-80% în Centru și Sud, conform datelor oferite de direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație, iar circa 19 mii ha de terenuri puternic afectate, inclusiv – 10,3 mii ha grâu, au fost reînsămânțate.

Cu referire la sub-sectorul horticol, ministrul a vorbit că înghețurile de primăvară au afectat până la 80% din suprafețe, inclusiv: cais 70-80%; piersic 50%; cireș 40-50%; măr 25%.

Conform prognozelor recolta globală de fructe în acest an va fi cu 15-20% în diminuare comparativ cu media ultimilor 3 ani, inclusiv și recolta de struguri. Recolta globală de legume va fi la nivelul ultimilor ani, cu un spor semnificativ a producției pe teren protejat, reieșind din specificul că aceste suprafețe de obicei sunt irigate.

 

 


Preluat de la: Publika.md