În plină pandemie, unele produse alimentare s-au scumpit. Care sunt acestea

În plină criză financiară provocată de pandemia de COVID-19, mai multe produse alimentare s-au scumpit. Moldovenii au cheltuit mai mult în luna iunie pentru mâncare. Majorarea preţurilor pentru legumele de sezon a fost de două ori mai mare decât cea a fructelor exotice, care sunt importate.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în iunie morcovii s-au scumpit cu aproape 15%, față de acum două luni. Citricele au costat luna trecută cu 11,7% mai mult, iar ouăle de găină au fost cu 10 procente mai scumpe. Și pentru fructele exotice am plătit cu 8,3% mai mult luna trecută.

Sfecla roșie s-a scumpit în iunie cu 8%, boboasele – cu peste 4 la sută, iar crupele – cu aproape 7 procente.

Totodată, s-a scumpit îmbrăcămintea şi încălțămintea. Biletele avia costă și ele mai mult cu peste 10%, la fel ca pachetele turistice pentru vacanțe peste hotare. O ușoară majorare a prețurilor s-au înregistrat și în ceea ce privește chiriile locuințelor.

Pe de altă parte, preţurile fructelor de sezon au scăzut cu 42,7% în perioada de referință. Pomușoarele de livadă s-au ieftinit cu 34,5% iar cartofii cu aproape 20 la sută.

Pentru dovlecei am achitat cu 24% mai puțin, pentru roșii cu 22 de procente, iar pentru castraveți – cu 20 la sută. Au costat mai puțin în iunie decât în luna mai și varza, și usturoiul, și ceapă și ardeii grași.

Au scăzut nesemnificativ și prețurile cărnii, dar și ale preparatelor și conservelor din carne.


Preluat de la: Publika.md