În jur de 60 de ţări şi organizaţii internaţionale au luat parte la summitul Platforma Crimeea. Maia Sandu a ținut un discurs

În jur de 60 de ţări şi organizaţii internaţionale au luat parte la summitul Platforma Crimeea care s-a desfăşurat la Kiev. Oficialii străini au condamnat vehement agresiunea Rusiei pe teritoriul ţării vecine. Cu excepţia preşedintelui polonez, Andrzej Duda, oficialii străini au participat în regim online.

„Este necesară eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, împreună cu Crimeea, în cadrul granițelor recunoscute internațional”, a spus Andrej Duda, preşedintele Poloniei.

În unanimitate, participanții la summit au catalogat acțiunile Rusiei în Ucraina drept ilegale și au cerul Kremlinului să se retragă de pe teritoriul acestei țări.

„Acest summit arată că partenerii ucraineni sunt uniți ca niciodată. Transmit sprijinul ferm hotărât al Germaniei pentru Ucraina. Vom fi alături atât cât va fi nevoie”, a spus Olaf Scholz, cancelarul german.

„Asistăm la demolarea granițelor europene, pentru prima dată din 1945. Putin ignoră faptul că, în repetate rânduri, Rusia a recunoscut că Crimeea este parte a Ucrainei şi a încălcat numeroase tratate internaţionale”, a menționat Boris Johnson, premier demisionar al Marii Britanii.

„Consecinţele acestui război le simţim toţi. Destabilizarea ordinii internaţionale şi tot ce implică asta. Ne-a afectat şi pe plan umanitar, energetic, alimentar. Toate sunt nişte consecinţe ale unei decizii făcute de Rusia, cea care a atacat Ucraina în 24 februarie”, a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Printre cei care au vorbit în cadrul summitului a fost și președintele Moldovei, Maia Sandu. Oficialul ţinut un discurs de patru minute în cadrul căruia a condamnat anexarea Crimeei şi războiul provocat de Rusia.

„Moldova îşi reiterează din nou sprijinul ferm pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional, împreună cu peninsula Crimeea. Domnule preşedinte Zelenski, moldovenii sunt patrioţi şi majoritatea absolută este de partea Ucrainei”, a spus Maia Sandu.

În ultimele șase luni, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a creat cea mai gravă criză de securitate în Europa de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Moldovei, Maia Sandu, a participat şi la prima ediţie a Platformei Crimeea, care a avut loc anul trecut. Atunci, la eveniment au luat parte 44 de delegaţii internaţionale. Summitul este organizat pentru a susţine Ucraina şi a cere ca peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, să fie întoarsă ţării vecine.


Preluat de la: Publika.md