Îl slujesc pe Igor Nicolaevici! Este oare important să știm pe cine decorează președintele și pentru ce merite?

 

Oamenii care-i sunt apropiați președintelui Igor Dodon și fac parte din anturajul său pot fi identificați și prin decorațiile acordate de șeful statului. Astfel, încurajarea pentru fapte sau merite specifice s-a transformat într-o procedură lipsită de sens pentru distribuirea ordinelor, medaliilor și titlurilor către persoane apropiate președintelui. Reprezentanții elitei politice, ai artei și ai mediului de afaceri primesc ordine pentru datele aniversare și pentru succesele abstracte ale muncii. Un indicator în acest sens îl reprezintă faptul că nici pandemia de coronavirus nu a fost un impediment. În decursul ultimei luni, președintele Igor Dodon a semnat un decret prin care 14 persoane vor fi decorate cu merite de stat.

Ierarhia decorațiilor

Istoria URSS în ceea ce privește ordinele și medaliile s-a încheiat exact așa cum a început – cu reducerea la zero. În 1917, bolșevicii au emis un decret privind abolirea completă a ordinelor și a altor însemne, iar în 1992, Guvernul Republicii Moldova a primit, de asemenea, propriile sale premii de stat.

Haosul juridic din sistemul de recompense, sau cu alte cuvinte, perioada de tranziție, a durat destul de mult. Până în 2015, lista premiilor de stat a fost completată în mod constant, iar legea privind premiile de stat a suferit multe schimbări: în 1996 au decis să restabilească drepturile celor care au fost lipsiți în mod nejustificat de premiile sovietice; în 2003, guvernul semnează un decret privind beneficiile de stat pentru merite speciale.

Astfel, se poate considera că sistemul moldovenesc de decorare a fost în cele din urmă format abia în 2015. În conformitate cu Legea privind premiile de stat, luând în considerare modificările ulterioare, au fost formate trei niveluri de premii de stat.

Primul nivel este ordinul

În timpul lui Mircea Snegur erau doar patru – Ordinul Republicii, Ordinul Ștefan cel Mare și Sfânt, Ordinul Gloria Muncii, Ordinul Recunoștință Patriei. Pe timpul lui Vladimir Voronin apare Ordinul Credință Patriei, Ordinul de Onoare și Ordinul Bogdan Întemeietorul de gradul I, II și III.

Al doilea nivel sunt medaliile și crucile.

De la Ordinul Meritul Militar, stabilit pe timpul lui Snegur și Meritului de Luptă, până la medalia Nicolae Testemițeanu, care este acum acordată pentru marea sa contribuție la dezvoltarea științei medicale.

Al treilea nivel sunt titlurile onorifice.

Toți cunoscuții „artiști ai poporului din Moldova”, antrenori de onoare, profesori, producători, șoferi, directori artistici și directori.

Parlamentari socialiști purtători ai ordinelor prezidențiale

Principala problemă a sistemului de decorare al Moldovei, odată cu venirea la putere a lui Dodon, a fost că ordinele sunt reduse la nivelul cadourilor de ziua de naștere: ele nu sunt acordate pentru merite specifice, ci pentru aniversări. Acest lucru se vede clar în exemplul deputatului socialist Fiodor Găgăuz, care a primit ordinul cu patru zile înainte de a împlini 60 de ani, Mikhail Guzman – directorul general al TASS din Rusia, care a primit de la Igor Dodon, la împlinirea vârstei de 70 de ani, „Ordinul Republicii”, dar și cel mai vechi membru al PSRM – fostul deputat Eduard Smirnov, care în ziua în care a împlinit 80 de ani a primit și el ordinul.

Cu „Ordinul Republicii” au fost decorați mai mulți deputați ai Partidului Socialiștilor, printre care Bogdan Țirdia – un critic înflăcărat al lui Dodon pe timpul comuniștilor și loial PR-ului său de astăzi;Eduard Smirnov este un fost deputat socialist care în 2013 l-a sprijinit pe deplin pe președintele Igor Dodon în procedura de sechestrare a PSRM (pe atunci fondatorii PSRM l-au acuzat pe Dodon de preluarea partidului prin atac raider); Marele Maestru Internațional al Șahului, și deputatul socialist Victor Bologan are trei medalii de stat: Medalia Meritul Civic de la Voronin în 2006, Ordinul „Gloria Muncii” de la Marian Lupu în 2011 și „Ordinul de Onoare” de la Dodon în 2017. Fosta deputată socialistă, în prezent consilieră în Consiliul Municipal Chișinău Elena Hrenova, a primit ordinul „Gloria Muncii” din partea lui Dodon.

Viktor Gaichuk, fost ministru al Apărării în guvernul tehnocart al lui Ion Chicu și consilier al lui Igor Dodon în domeniul apărării și securității naționale, nu a trecut neobservat. Secretarul Comisiei Electorale Centrale – Maxim Lebedinshi a primit în 2018 Medalia Meritul Civic pentru servicii și contribuția la asigurarea drepturilor constituționale. Toate acestea în ciuda faptului că, în 2015, când Lebedinski era avocatul Partidului Socialist, în presă a apărut o înregistrare audio a conversației sale,care aproape toată consta dintr-un limbaj vulgar. Totodată , pe atunci presa maitmai scria că Lebedinschi ar fi primit licența sa de avocat de la socrul său, fostul procuror general Valeriu Balaban.

„Cetățeni de onoare” – jurnaliști ai conglomeratelor media

Moda pentru premii nu a ocolit nici jurnaliștii, a căror apropiere de Dodon poate fi explicată destul de simplu – ei lucrează sau conduc o mașinărie de propagandă politică: canale de televiziune și ziare care sunt afiliate Partidului Socialiștilor. Unii promovează candidați și acțiuni de partid, alții valori rusești. Printre aceștia se numără actualii membri ai fracțiunii socialiștilor Corneliu Furculiță și Adela Railean, dar și jurnalista Elena Pahomova. Furculiță deține NTV Moldova și ziarul Partidului Socialiștilor. Compania Exclusiv Media SRL, care deține licența de redifuzare a NTV este înregistrată pe numele său.

Jurnalista Elena Pahomova, care a lucrat în repetate rânduri sub patronajul președintelui Dodon, a fost decorată cu Ordinul Gloria Muncii în 2018. Pahomova lucrează la postul de televiziune NTV Moldova, deținut de socialistul Furculiță. Anterior, aceasta a lucrat pentru RTR-Moldova, Primul canal transnistrian și Publika TV. Totodată, a fost scenarista unei serii de filme documentare, „Istoria Moldovei”, produse sub patronajul lui Dodon, care au fost criticate de reprezentanții mediului academic și istorici.

Pe lângă Pahomova, în februarie 2018, cu ordine de stat au fost decorați și alți membri ai echipei care au fost implicați în producerea documentarului sau persoanelor care, într-un fel sau altul, au luat parte direct sau indirect la acest proces. Printre aceștia se numără și Vlad Batrâncea – deputat PSRM, vicepreședinte al Parlamentului. În calitatea sa atunci de vicepreședinte al Comisiei Parlamentare pentru Cultură, Știință, Educație, Sport și Mass-media, a primit Ordinul Gloria Muncii. Igor Dodon i-a înmânat o medialie si prietenului său Nicolae Pascaru, președintele Mișcării Naționale Voievod, unul dintre principalii propagandiști ai moldovenismului din țară. În 2018, Pascaru a donat PSRM-ului zece mii de lei.

Ordinul Republicii a fost acordat socialistului Vasile Chirtoca. Chirtoca este în prezent consilier municipal al socialiștilor din Primăria Chișinău. La alegerile locale din capitală din 2015, a fost nominalizat în calitate de candidat de către Partidul Comuniștiilor. În cursa electorală, el a fost cel mai bogat candidat, a cărui avere număra milioane de lei. Chirtoca este președintele „DAAC Hermes”, al cărei capital social este de peste 22 de milioane de lei.

Dumitru Roibu, președintele asociației Urmașii lui Ștefan, a fost decorat cu Ordinul de Onoare.

Nu doar oamenii sunt decorați?

Da, decorațiile de stat pot fi acordate nu numai persoanelor fizice, ci și persoanelor juridice. De exemplu, în octombrie 2019, Igor Dodon decide să acorde uzinei de materiale de construcții „MACON” S.A. Ordinul „Gloria Muncii” în semn de recunoștință pentru meritele speciale în dezvoltarea industriei materialelor de construcții.

Anterior, presa moldovenească a scris despre interesele unor persoane apropiate președintelui cu privire la baza de odihnă „Sadovo” care este situată în situl ecologic Codru, la aproximativ trei kilometri de centrul satului Sadova, mica patrie a lui Igor Dodon.

În 2015, SRL „Baza de Odihna Sadova” a fost achiziționată de compania britanică LP Chester Business, al cărui beneficiar final este un cetățean rus Vadim Ciubara, care se află și în spatele companiei media afiliată PSRM-ului.

În 2014-2015, când baza a fost scoasă la vânzare de către fostul proprietar, aceasta putea ajunge în mâinile investitorilor arabi. Prin urmare, în acel stadiu Igor Dodon a propus un alt investitor din Federația Rusă (care a avut anterior investiții în Moldova, inclusiv în compania Macon), care a achiziționat un centru de recreere și a investit în el timp de mai mulți ani.

Ce fel de bani?

Potrivit rapoartelor anuale privind activitatea președintelui, în 2017 și 2018, Igor Dodon a acordat 952 de medalii, iar administrația prezidențială a cheltuit aproape două milioane de lei pentru produse conexe. „Pentru prima dată în istoria Moldovei, factorul politic a fost exclus din procesul de acordare a premiilor. Toate decorațiile au fost acordate pe merit”, se arată în raport.

Sursa informațiilor: în prima etapă, am analizat decretele Președintelui Republicii Moldova privind acordarea ordinelor de stat și acordarea celor mai înalte titluri în perioada 1 ianuarie 2017 – 30 mai 2020. În a doua fază, am verificat persoanele numite în decretele de atribuire.

https://disinfo.md 


Preluat de la: Timpul.md