Situația la Frontieră, în ultimele 24 de ore: Mii de persoane au intrat în țară

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 5.252 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 2.227 traversări persoane, dintre care 1.345 treceri la frontiera moldo-română, 524 treceri la frontiera cu Ucraina și 358 treceri aeriene.

Totodată, pe parcursul a 24 de ore (10.06.20), polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:

– cinci încălcări ale regimului zonei de frontieră;
– 11 documente falsificate au fost depistate la controlul de frontieră;
– patru persoane au fost documentate contravențional pe faptul de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.
– un caz de trafic ilicit de bunuri.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 5.252 de persoane și completate 2.227 de fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Prin punctul de trecere Otaci a fost autorizată intrarea în țară a 116 cetățeni cu trei de mijloace de transport, care se întorceau din Federația Rusă, tranzitând teritoriul Ucrainei.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 405 apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

NOTĂ: Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar și respectă măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.

Printre acțiunile întreprinse se numără:
– monitorizarea tuturor persoanelor sosite în țară,
– detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou,
– izolarea de celelalte persoane,
– solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei, pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundereprivind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate.

În baza deciziei autorităților naționale competente și în coordonare cu structurile de frontieră și vamale din România și Ucraina, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat au fost închise. Din 29 mai a.c. și până în prezent și-au reluat activitatea 10 puncte de trecere situate la frontiera cu Ucraina.

Vezi Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active.

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:

– Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești-Reni, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni-Albița, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier.


Preluat de la: Publika.md