Grupul parlamentar "PRO MOLDOVA" cheamă deputaţii la consultări pentru a identifica un candidat la funcţia de premier

Grupul parlamentar „PRO MOLDOVA” va iniţia consultări cu celelalte fracţiuni din Legislativ pentru a identifica un candidat la funcţia de prim-ministru. Anunţul a fost făcut de preşedintele partidului, Andrian Candu, după congresul ordinar al formaţiunii.

Candu a precizat că ţara trece printr-o criză fără precedent, iar învestirea unui Guvern este o necesitate urgentă. 

„Congresul a delegat si a solicitat fractiunii parlamentare să întreprindă imediat să înceapă consultările cu restul fracţiunilor parlamentare şi să găsească cea mai bună soluţie de a ieşi din această criză, inclusiv prin a identifica şi a sustine un candidat la funcţia de premier şi formarea unui guvern anticriză. Timp nu mai este”, a declarat Andrian Candu.

În rezoluția finală adoptată de Congresul I ordinar PRO MOLDOVA se menționează că noul Guvern ar urma să înceapă neîntârziat campania de vaccinare și să asigure cu vaccin cel puțin 60% din populația țării până la sfârșitul anului curent. De asemenea, o condiție pentru susținerea Guvernului este implementarea imediată a unui pachet de măsuri anti-criză în economie, asigurarea achitării la timp și în volum deplin a pensiilor și salariilor pentru bugetari, demararea unor măsuri imediate pentru asigurarea calității educației în condiții de pandemie și a unui pachet de măsuri sociale pentru reducerea efectelor crizei. 

În data de 23 februarie Curtea Constituţională va examina constituţionalitatea decretului preşedintelui Maia Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost înaintată repetat la funcţia de prim-ministru. Se întâmplă după ce PSRM a cerut Înaltei Curţi să anuleze decretul şefului statului.  Socialiştii au propus-o pe Mariana Durleşteanu la funcţia de premier, candidat pentru care au semnat 54 de deputaţi. Maia Sandu a respins, însă, această candidatură, motivând că unii dintre aceşti parlamentari ar fi fost forţaţi să o susţină, alţii ar fi implicaţi în acte de corupţie sau au trecut de la un partid la altul. 

 

 


Preluat de la: Publika.md