Grupul de lucru pentru spațiul Schengen se întrunește în ședință privind aderarea României și Bulgariei

Marţi, 15 noiembrie, în Grupul de lucru pentru chestiuni Schengen, va avea loc o primă discuţie privind propunerea de rezoluţie a Consiliului UE cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Anunțul a fost făcut de eurodeputatul PSD Victor Negrescu pe pagina sa de Facebook, relatează digi24.ro.

Cu acest prilej, „vor fi analizate concluziile parţiale ale raportului realizat de Comisia Europeană privind protecţia frontierelor de către România şi Bulgaria”. „Îngrijorător este că, în paralel, separat de România şi Bulgaria, există şi o propunere de rezoluţie privind Croaţia, ceea ce poate conduce la o aderare separată la spaţiul Schengen”, a estimat Negrescu, care este vicepreşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PES).

Eurodeputatul mai afirmă şi că în şedinţa de săptămâna aceasta a Comisiei Europene, „la iniţiativa comisarilor social-democraţi, se va discuta despre implicarea directă şi clară a executivului european pentru susţinerea aderării României la spaţiul Schengen”.

El mai notează că, în perspectiva Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8-9 decembrie, când ar urma să fie adoptată o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen, există câteva momente cheie.

„Primul, cu aproximativ o săptămână înaintea reuniunii miniştrilor, când urmează să fie adoptate poziţiile statelor membre în parlamentele naţionale, iar al doilea, în data de 30 noiembrie, când au loc şedinţele, atât în format Coreper II, cât şi cea a grupul de lucru privind Schengen, unde vor exista dezbateri definitorii pentru decizia finală”, a mai afirmat Victor Negrescu în postare.


Preluat de la: Publika.md