Gripa aviară s-a răspândit la vaci în SUA și ar putea în curând să infecteze și oamenii: Noul virus este „periculos” și „greu de controlat”

Virusul H5N1, care infectează de obicei păsările, a fost confirmat în cel puțin 100 de ferme din 12 state americane, fragmente inactive ale tulpinii virusului regăsindu-se în laptele pasteurizat de pe rafturile mai multor supermarketuri.

Patru oameni care s-au îngrijit de animale s-au infectat până acum, dar simptomele lor sunt ușoare și virusul nu s-a răspândit și la alți oameni. O nouă analiză detaliată realizată de cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison din SUA arată că probele de virus prelevate de la vacile infectate sunt capabile să se atașeze de receptorii ce se găsesc în celulele din tractul respirator al omului.

Versiunea de H5N1 descoperită la păsări nu poate face acest lucru, ceea ce sugerează faptul că virusul care a infectat bovinele a suferit o mutație. Mai multe teste efectuate asupra dihorilor, animale folosite deseori în cercetarea gripei, au arătat că virusul nu se poate răspândi foarte ușor prin respirație.

Totuși, Dr. Ed Hutchinson de la Consiliul de Cercetare Medicală și Centrul pentru Cercetare a Virusurilor de la Universitatea din Glasgow, a spus că există încă „motive de îngrijorare”. Spre deosebire de gripa normală, H5N1 se poate răspândi și la alte organe din corp

Când cercetătorii au comparat probele obținute de la virusul care a infectat bovinele cu virusul obișnuit de gripă aviară, „au descoperit că a început deja să dobândească o parte din proprietățile care ar fi asociate cu abilitatea de a se răspândi cu eficiență prin infecțiile respiratorii la oameni”, a explicat Dr. Hutchinson, care nu a fost implicat în studiu.

„Ca să fim clari, nu pare că poate face asta încă și niciunul dintre cele patru cazuri la oameni nu au raportat până acum semne de transmitere ulterioară.”

„Totuși, acest nou virus gripal H5N1 ar fi încă și mai greu de controlat și încă și mai periculos pentru oameni dacă ar dobândi abilitatea de a se răspândi prin respirație.”

Hutchinson a avertizat că este nevoie de acțiuni urgente pentru a monitoriza această epidemie și pentru a o aduce sub control cât mai repede cu putință. Spre deosebire de gripa normală care infectează oamenii, H5N1 se poate răspândi și la alte organe din corp având efecte care până în acest moment rămân necunoscute. Guvernul american a acordat de curând 176 de milioane de dolari producătorului vaccinurilor de Covid-19, Moderna, pentru a dezvolta un vaccin pentru H5N1.

Tehnologia vaccinului ARN Mesager poate fi modificată cu ușurință pentru a corespunde noilor virusuri și pot fi produse rapid apoi în cazul izbucnirii unei noi pandemii la oameni.

Organizația Mondială a Sănătății spune că riscul infectării cu gripa aviară pentru oameni este scăzut, dar oamenii de știință sunt uimiți de apariția pe neașteptate a virusului la vaci, o specie care până de curând nu era amenințată, ceea ce stârnește temeri conform cărora virusul s-ar putea răspândi în viitor și la oameni.


Preluat de la: Unimedia.info