Un cadou de nuntă sub forma unui bol obișnuit din lemn s-a dovedit a fi un artefact rar și scump

Acest lucru este relatat de publicația Daily Mail.

Femeia a cumpărat bolul, despre care se crede că este o piesă din Pacificul de Nord-Vest, în urmă cu 22 de ani, în timpul unei călătorii de nuntă pe insula hawaiiană Kauai. Evaluatorul Anthony Slater-Ralph a adus-o pe proprietara antichității pînă la lacrimi cînd a vorbit despre proveniența și valoarea reală a piesei.

„Acesta este cadoul meu de nuntă. Îmi vine să plîng cînd îmi amintesc unde și cum am primit-o”, a spus femeia. Potrivit expertului, bolul din lemn închis la culoare își trădează vîrsta datorită schimbării culorii și a unor elemente decorative de pe suprafața scobită. Evaluatorul a stabilit că bolul este făcut din molid și a fost probabil realizat de băștinașii din Alaska la începutul secolului al XIX-lea sau chiar mai devreme, în anii 1780 sau 1790.

„Este destul de extraordinar. Eschimoșii nu fac arte decorative. Tot ceea ce fac ei are o funcție specifică. Și, de asemenea, ei credeau că fiecare dintre aceste obiecte are un spirit. Partea din spate, după cum puteți vedea, este de fapt scobită, sugerînd că este o miniatură. Partea laterală are o sculptură canelată foarte frumoasă și există urme de pigment. Au existat unele deteriorări, dar au fost reparate”, explică Slater-Ralph. Specialistul spune că bolul valorează între 18 și 20 de mii de dolari. După cercetări suplimentare, acesta ar putea fi vîndut la licitație pentru mult mai mult.

Rezultatul evaluării a făcut-o pe femeie să plîngă. Ea nu a putut găsi cuvinte pentru a-și exprima emoțiile în acel moment, pentru că lucrul care înseamnă atît de mult pentru inima ei i-ar putea aduce atît de mulți bani.

„O, Doamne, o, Doamne, o, Doamne”, a repetat ea în timpul emisiunii.


Preluat de la: Noi.md