Forțele armate ucrainene au atacat infrastructura critică a centralei nucleare din Zaporojie

În ultimele 18 luni, centrala nucleară a fost nevoită să recurgă la generatoare diesel pentru răcirea combustibilului în reactoare astfel încât să se evite o topire catastrofală a miezului lor. În timp ce doar una din liniile electrice ale centralei nucleare de la Zaporojie este în funcţiune în prezent şi cele şase reactoare sunt oprite, ceea ce reduce riscul operaţional,  situaţia centralei rămâne precară.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, spune că “integritatea fizică a centralei este în pericol”. De la începutul războiului din Ucraina, a spus el, şase din cele şapte principii de securitate nucleară din respectiva listă au fost încălcate, total sau parţial.

Ocupată de trupele ruse în martie 2022, această centrală se află în zona oraşului ucrainean Energodar, aproape de linia frontului. Centrala funcţionează cu personal ucrainean şi AIEA are permanent o echipă de experţi la faţa locului.

Zone centralei a fost de mai multe ori lovită de obuze, atacuri pentru care trupele ruse şi cele ucrainene s-au acuzat reciproc.


Preluat de la: Timpul.md