Numărul migranţilor care vin în Irlanda din Irlanda de Nord, în creştere

Prim-ministrul irlandez a explicat într-o întâlnire cu presa la Washington că este “foarte evident” faptul că acest număr a crescut, atât în Europa cât şi în SUA, ca urmare a “factorilor mobilizatori” care sunt sărăcia, schimbarea climatică şi războiul.

El a subliniat că se poate veni în mod legal în Irlanda, prin permise şi vize de muncă, “aşa încât îi descurajăm pe cei care vin în Irlanda ilegal dacă nu sunt realmente îndreptăţiţi la protecţie internaţională”. “Dar dacă sunt într-adevăr îndreptăţiţi la protecţie internaţională, nu îi descurajăm”, a adăugat premierul irlandez.

Întrebat dacă guvernul poate face ceva pentru descurajarea migranţilor, Varadkar a afirmat că se iau măsuri pentru întărirea frontierelor, inclusiv a controalelor pe aeroporturi, precizând că în prezent se constată în special creşterea intrărilor la graniţa “dinspre nord spre sud, care este o graniţă deschisă”.

“Aceasta este o situaţie diferită (…) şi lucrăm cu colegii noştri europeni pentru a întări graniţele în jurul Uniunii Europene, pentru că majoritatea celor care vin în Irlanda pentru a beneficia de protecţie internaţională au trecut deja prin Regatul Unit sau alte ţări europene”, a menţionat Varadkar.

În ultimii ani, în Irlanda s-a amplificat retorica anti-imigraţie a reprezentanţilor extremei drepte, discurs exacerbat în special de criza locuinţelor.

Extrema dreaptă denunţă în special creşterea numărului de refugiaţi ajunşi în Irlanda. În nordul capitalei Dublin şi în mai multe regiuni rurale au avut loc manifestaţii contra proiectelor de găzduire a solicitanţilor de azil.


Preluat de la: Timpul.md