Dosarul "Laundromat" va fi anchetat de o comisie specială a Parlamentului. Cine sunt membrii comisiei

Dosarul „Laundromat” va fi anchetat de o comisie specială a Parlamentului. Constituirea acesteia a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședința de vineri a legislativului, iar propunerea a venit din partea deputatului Platformei DA, Inga Grigoriu. Scopul comisiei va fi elucidarea circumstanțelor care au dus la „spălarea” banilor murdari prin intermediul judecătoriilor și băncilor din Moldova.   

Din Comisie vor face parte deputați de la toate fracțiunile parlamentare: Inga Grigoriu (președinta Comisiei), Alexandr Suhodolski (vicepreședinte al Comisiei), Dumitru Alaiba (secretarul Comisiei), precum și Bogdan Țîrdea, Ludmila Guzun, Denis Ulanov, Vladimir Cebotari.

Comisia de anchetă urmează să audieze persoanele implicate şi va prezenta Parlamentului, în termen de 90 de zile, un raport.

Potrivit autorului proiectului de hotărâre, Inga Grigoriu, între anii 2010 și 2014, organizații criminale, oameni de afaceri din sectorul bancar şi imobiliar din Rusia au transferat, prin aşa-zisa „spălătorie”, peste 20 de miliarde de dolari.

Procesul ar fi fost ”legalizat” în instanțele din Moldova. 

În urmă cu patru ani, 15 magistraţi au fost reținuți în acest dosar, însă, acum o lună, 13 dintre ei au fost scoși de sub urmărire penală, iar cinci au fost repuși în funcții de către CSM. 


Preluat de la: Publika.md