Stația de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide, de la poligonul de la Țînțăreni, pusă în funcțiune

Stația de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide, depozitate la poligonul amplasat în localitatea Țînțăreni, a fost pusă în funcțiune. Este cel de-al doilea utilaj instalat în zonele de gestiune ale municipalității, unicele de acest fel în republică.

Stația de tratare a levigatului are o capacitate de prelucrare de 150 m3/zi de deșeuri lichide și funcționează după principiul de osmoză inversă. În procesul de tratare a levigatului se utilizează diverse substanțe chimice, iar în rezultat se obține apă tehnică.

Edilul Capitalei, prezent la eveniment, a ținut să remarce că utilajul nou de tratare a deșeurilor lichide va reduce indicii de poluare a mediului, iar Chișinăul prin aceste acțiuni va minimaliza impactul negativ care poate fi adus viitoarelor generații.

Construcția stației a durat 8 luni, iar costul total al proiectului este de circa 29 de milioane de lei, dintre care 11,8 milioane de lei reprezintă echipamentul de tratare a levigatului, iar 14,8 milioane de lei construcția infrastructurii stației.

E de menționat că pe lângă construcția Stației de tratare a levigatului, în anul 2019 la poligonul de depozitare a deșeurilor de la Țînțăreni au fost desfășurate lucrări de proiectare pentru consolidarea digului de protecție, în sumă de 1,7 mil lei. Iar pentru anul curent, a fost obținută cofinanțare de 6,6, milioane de lei, în acest scop, din partea Fondului Ecologic Național, pentru executarea lucrărilor pe teren. 


Preluat de la: Publika.md