Coreea de Nord: Transmisiuni în direct, fără precedent, ale presei de stat din regiuni ale ţării devastate de uragane

În timp ce două uragane au traversat Coreea de Nord la un interval de o săptămâna unul de altul, transmisiunile în direct ale presei de stat au semănat în mod neobișnuit cu cele ale televiziunilor internaționale, corespondenții stand în apă până la genunchi pentru a relata în timp real, fără texte pregătite și cenzurate, din regiunile devastate, relatează Reuters.

Transmisiunile care au avut loc joi au fost cel mai recent exemplu al mașinii de propagandă națională, care evoluează lent în față concurenței tot mai mari din partea presei internaționale, care pătrunde în țară izolată, potrivit analiștilor.

În timpul relatărilor fără precedent efectuate noaptea, corespondenții și prezentatorii din studiouri au apărut în regiuni din toată țară, vorbind despre cele mai recente evenimente și stand în vânt și în ploaie. Aceste relatări au avut loc în direct, fără texte pregătite, lucru rar pentru televiziunea coreeană controlată de stat.

„Televiziunea de stat KCTV a transmis suprinzător de rapid și de onest, spre deosebire de tot ceea ce am văzut înainte”, a declarat Martyn Williams, cercetător la 38 North, un institut de cercetări din Statele Unite care monitorizează Coreea de Nord.

Transmisiunile sunt în mod sigur o parte din răspunsul la o solicitare de săptămâna trecută a liderului Kim Jong Un pentru mai multe eforturi de prevenire a pagubelor provocate de uragane, a adăugat Williams.

De asemenea, aceste relatări reflectă politică președintelui Kim pentru o mai mare transparență și de rezolvare a problemelor în mod direct, în loc de a încerca să fie ascunse, a declarat Rachel Minyoung Lee, fost analist pentru informații open source în cadrul guvernului american, scrie ziare.com.

„Pagubele provocate de dezastrele naturale au fost întotdeauna un subiect sensibil pentru presă de stat din Coreea de Nord, iar relatările în timp real de la locul inundațiilor ale televiziunii de stat erau de neconceput”, a spus Minyoung.


Preluat de la: Publika.md