Cine a fost Diego Maradona. Povestea de viață a legendarului fotbalist

Lumea fotbalului a pierdut unul dintre cei mai mari jucători din istorie. Numele lui Diego Maradona a devenit sinonim cu driblingurile în cascadă, cu golurile de excepție și dar și cu marile vicii.

Fostul fotbalist s-a născut în 30 octombrie 1960, fiind al cincilea din 8 copii. A început fotbalul în 1976 la Argentinos Juniors, dar a ajuns repede la Boca Juniors, clubul la care a devenit campion. A făcut parte din naționala Argentinei prezentă la Mondialul din Spania din 1982, iar apoi a intrat în vizorul Barcelonei. A jucat două sezoane în care a fost bolnav de hepatită și a suferit o accidentare serioasă la genunchi, dar a cucerit Cupa Spaniei, Supercupa Spaniei și Cupa Ligii. De la Barcelona a plecat în 1984 la Napoli. Grație lui, echipa din sudul Italiei a reușit imposibilul și a întrerupt hegemonia granzilor Juventus și Inter și a câștigat titlul în Serie A, de două ori, în 1987 și în 1990. Tot cu Napoli a triumfat în Cupa UEFA în anul 1989. Succesul suprem l-a atins cu naționala Argentinei. A devenit campion mondial în 1986.

Peste patru ani, în 1990, a mai jucat odată finala Campionatului Mondial, în Italia. Atunci au apărut și problemele cu drogurile. A fost suspendat pentru 15 luni de Federația Italiană pentru consum de cocaină. În sezonul 1992-1993 a jucat la Sevilla, iar apoi s-a întors în Argentina la Newell’s Old Boys.

Cariera lui s-a încheiat practic după Mondialul din 1994 când i s-au depistat 5 substanțe interzise la un control antidoping. Ulterior, a mai jucat la Boca Juniors, după care și-a pus ghetele în cui la 37 de ani. A fost apoi antrenor şi selecționer al Argentinei, la Cupa Mondială din Africa de Sud.

Ultima dată a antrenat echipa Gimnasia de la Plata.


Preluat de la: Publika.md