Carburanţii s-au scumpit din nou. Cât costă benzina şi motorina

A patra majorare din ultimele două luni. Unele staţii PECO au afişat astăzi preţuri mai mari în medie cu 40-50 de bani la benzină şi motorină şi 20 de bani la gazul lichefiat. Asta chiar dacă recent subiectul majorărilor preţurilor a fost discutat la Comisia Economie, Buget şi Finanţe a Parlamentului, iar Consiliul Concurenţei a anunţat că a depistat acţiuni concertate din partea mai multor companii petroliere.

În această dimineaţă, unele staţii PECO au afişat preţuri mai mari la benzină, motorină şi la gazul lichefiat.

Astfel, un litru de benzină A 95 costă între 17,55-17,65 lei, față de 17,10 – 17,25 lei, cât costa anterior.

Motorina standard s-a scumpit de la 14,40 – 14,60 lei litrul până la aproximativ 15 lei.

Şi gazul lichefiat s-a majorat xcu 20 de bani la unele staţii PECO, ajungând până la 10,35 lei pentru un litru.

Recent, Comisia Buget, Economie şi Finanţe a Parlamentului a organizat audieri privind scumpirea carburanţilor. În cadrul acestora reprezentanţii companiilor petroliere au declarat că au fost nevoiţi să schimbe preţurile din cauza majorărilor la bursele internaţionale, scumpirii dolarului şi creşterea accizelor la carburanţi cu până la nouă procente.

În prezent, Consiliul Concurenţei desfăşoară o anchetă după ce a depistat acţiuni concertate de majorare a preţurilor din partea mai multor companii, iar Guvernul a format un grup de experţi care analizează cadrul normativ privind modalitatea de reglementare a prețurilor în domeniu.  

 


Preluat de la: Publika.md