Când va ajunge, de fapt, lotul de vaccin anti-COVID în Moldova

Imunizarea anti-COVID ar putea începe în ţara noastră nu mai devreme de primăvară. Anunţul a fost făcut în cadrul unui comunicat de presă, emis de Ministerul Sănătăţii.

„În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a remis o scrisoare de intenție în adresa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a participa la programul WHO COVAX Facility Program. La 30 iulie a fost aprobată eligibilitatea Republicii Moldova de acces la vaccinurile împotriva infecției COVID-19. Astfel, la data de 27 Noiembrie a fost expediat Planul de acțiuni pentru implementarea vaccinului contra COVID-19.

Totodată, la ședința Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor, care a avut loc în luna decembrie, experții s-au pus de acord asupra tipului de vaccin care ar corespunde necesităților Republicii Moldova, concluzionând că vaccinurile pe bază de vector, pe bază de proteină sau inactivat sunt mai atractive pentru țara noastră, față de cele mARN, care necesită resurse pentru asigurarea lanțului frig. Totodată, o prioritate în selectarea vaccinului o reprezintă aprobarea de către organele de control specific siguranței vaccinului.

La 7 decembrie a fost transmisă către COVAX cererea pentru vaccinul împotriva COVID-19. În același timp, Republica Moldova a aplicat și la programul de cost-sharing din cadrul platformei COVAX, prin intermediul căreia va putea beneficia de prețuri mai avantajoase, în cazul în care se va depăși asigurarea cu 20% a populației cu vaccin gratuit din partea COVAX.  Potrivit ultimelor informații raportate pe platforma COVAX, Republica Moldova și alte state ar putea beneficia de vaccinul împotriva COVID-19 începând cu trimestrul II al anului 2021.

Conform cerințelor, au fost semnate și prezentate formularele A și B, iar Planul de livrare al vaccinului și Strategia de comunicare urmează să fie aprobate pe 15 ianuarie.

În asigurarea cu vaccin anti COVID-19 a populației, vor fi luate în calcul 3 scenarii: la etapa I, datorită disponibilității foarte limitate a vaccinului, va fi asigurată vaccinarea de la 1-10% din populația totală a fiecărei țări; la a II-a etapă, pe măsură ce oferta de vaccin crește, dar disponibilitatea rămâne limitată, va fi asigurată vaccinarea variind de la 11-20% din populația totală a fiecărei țări, iar la etapa a III-a, când oferta de vaccin atinge o disponibilitate moderată, va fi asigurată vaccinarea de la 21-50% din populația totală a fiecărei țări.

Totodată, au fost stabilite grupurile țintă care vor fi asigurate la etapa inițială cu vaccin anti-COVID-19, conform recomandărilor globale ale Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare (SAGE): lucrătorii din domeniul medical;  adulții cu vârsta mai mare de 60 ani și  cu comorbidități (grup cu risc sporit); persoanele/beneficiarii din cadrul Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată; persoanele cu comorbidități; lucrătorii din domeniul social; lucrătorii din domeniul de educație, lucrătorii din cadrul organelor de asigurare a securității. Ulterior conform disponibilității de vaccin, vor fi vaccinate și alte grupuri de populație, la solicitare.

Menționăm că, COVAX este unul dintre cei trei piloni ai accesului la instrumentele COVID-19 (ACT) Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), care a fost lansat în aprilie de OMS, Comisia Europeană și Franța ca răspuns la pandemia COVID-19. Coordonat de GAVI, CEPI și OMS, COVAX va realiza acest lucru acționând ca o platformă care va sprijini cercetarea, dezvoltarea și fabricarea unei game largi de vaccinuri candidați COVID-19, și negocierea prețurilor. Toate țările participante, indiferent de nivelurile de venit, vor avea acces egal la aceste vaccinuri, odată ce acestea vor fi dezvoltate.”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătăţii.

În acelaşi timp, Ministrul demisionar al Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că primul lot de vaccin împotriva COVID-19 urmează să ajungă în Republica Moldova în ianuarie. Viorica Dumbrăveanu a mai menţionat că ţara noastră nu va beneficia de vaccinul Pfizer.

„Pfizer este practic un vis irealizabil pentru Republica Moldova. Noi trebuie să analizăm toate aspectele logistice. Aici vorbim de procesul de transportare şi ceea ce ţine de păstrare. În plină pandemie, dotăm laboratoarele ANSP. Sunt vaccinuri care au cerințe speciale de transportare și păstrare la minus 70 de grade”, a spus ministrul Sănătăţii în exerciţiu, Viorica Dumbrăveanu.

CITEŞTE ŞI: Când va ajunge primul lot de vaccin împotriva COVID-19 în Republica Moldova


Preluat de la: Publika.md