BREAKING NEWS: MSMPS a anunţat când vor ajunge în Moldova primele loturi de vaccin anti COVID

Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Potrivit Ministerului Sănătăţii este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca.

Potrivit unui comunicat emis de MSMPS, vaccinul produs de Pfizer/BioNTech va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90 grade Celsius. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare.

Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și trimestrul II. 

COVAX a primit cereri pentru aprovizionarea cu vaccin împotriva COVID-19 din partea a 72 de țări. Însă, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.

Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial.

Republica Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020, prin intermediul scrisorii de intenție, semnată de MSMPS. Iar la data de 7 decembrie a fost expediată solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19.


Preluat de la: Publika.md