Alertă de caniculă: cum pot evita cetățenii situațiile neplăcute

Cei mai vulnerabili sînt copiii mici, persoanele în etate și cele cu boli cronice și cardiace. Pentru evitarea șocului termic, oamenii sînt rugați să consume suficientă apă, să poarte haine lejere de culori deschise, precum și să utilizeze mijloacele de protecție solară în cazul ieșirii.

Maturii sînt rugați să evite aflarea celor mici în spații închise neaeresite, precum și în automobile parcate la soare. În perioada caniculară, o atenție deosebită trebuie să fie acordată regulilor de siguranță și comportamentului în timpul scăldatului. Astfel, oamenii sînt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate și dotate cu stații de salvare, iar consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă este strict interzis.

În vederea prevenirii incendiilor de vegetație, cetățenii sînt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement.

Pompierii IGSU avertizează că fumatul pe teritoriul gospodăriilor, terenurilor agricole și a lanurilor cu cereale este strict interzis. În condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, orice scînteie poate produce incendii pe arii extinse. De asemenea, în vederea prevenirii incendiilor, salvatorii vin cu recomandări către maturi, care au în grijă copii.

Aceștia trebuie să fie monitorizați strict, pentru a nu le permite jocul cu focul în spațiile deschise și în casele de locuit. Specialiștii IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte cu strictețe normele de securitate personală, pentru a evita situațiile de urgență și pierderi de vieți omenești, iar în cazuri de risc oamenii sînt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.


Preluat de la: Noi.md