Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU a cerut Ucrainei şi Rusiei să protejeze centrala nucleară Zaporojie

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a ONU (AIEA), Rafael Grossi, a cerut marţi Ucrainei şi Rusiei să respecte cinci principii pentru a proteja centrala nucleară Zaporojie, sugerând că nu a obţinut încă din partea celor două ţări acordul cu privire la protejarea centralei, informează Reuters, citează Agerpres.

Rafael Grossi încearcă de luni de zile să stabilească un acord care să reducă riscul unui accident nuclear catastrofal ca urmare a activităţilor militare, precum bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, care se află în Ucraina şi este ocupată de Rusia de mai bine de un an.

Cele cinci principii ale sale prevăd că nu ar trebui să existe niciun atac asupra sau dinspre centrală, nu ar trebui să fie folosită ca bază pentru armament greu, cum ar fi lansatoare de rachete multiple, sisteme de artilerie, muniţii şi tancuri sau pentru personalul militar care ar putea fi folosit pentru un atac dinspre centrală.

Într-o informare adresată Consiliului de Securitate al ONU, Grossi a cerut, de asemenea, ca alimentarea centralei nucleare să rămână disponibilă şi sigură, ca toate sistemele sale esenţiale să fie protejate de atacuri sau acte de sabotaj şi să nu fie luată nicio măsură care să submineze aceste principii.

„Sunt astfel stabilite cele cinci principii ale AIEA pentru evitarea unui accident nuclear. AIEA intenţionează să înceapă monitorizarea aplicării acestor principii prin misiunea sa la faţa locului. Facem un apel respectuos şi solemn ambelor părţi să susţină aceste principii. Îi rog pe distinşii membri ai Consiliului de Securitate să le susţină fără echivoc”, a adăugat el.


Preluat de la: Publika.md