Ursula von der Leyen: Moldova va primi un nou pachet de ajutor din partea UE

Republica Moldova va primi un nou pachet de asistență din partea Uniunii Europene, care include un sprijin de circa 1,6 miliarde de euro și are cinci inițiative. Anunțul a fost făcut de  președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi la Chișinău.

„Sunt bucuroasă să anunț un nou pachet de asistență pentru Republica Moldova. Acest pachet are cinci inițiative. În primul rând vorbim despre reducerea tarifelor de roaming între Moldova și statele UE, care vor fi mai mici începând cu 1 ianuarie 2024. În al doilea rând noi vom oferi suport în sectorul energetic, pentru care vom oferi peste 100 milioane de euro. Banii vor ajuta la eficientizarea clădirilor și finanțarea proiectelor de energie. Se vor face investiții și pentru interconectarea rețelelor de tensiune între Republica Moldova și România”, a spus președinta Comisiei Europene.

Potrivit lui Ursula von der Leyen a treia inițiativă se axează pe modernizarea și reabilitarea căilor ferate și vor fi puse la dispoziție 50 milioane de euro. A patra inițiativă vizează sectorul de securitate și reziliență.

Cea de-a cincea inițiativă presupune majorarea numărului membrilor delegațiilor UE la Chișinău, pentru facilitarea procesului de integrare a țării noastre în Uniunea Europeană. 

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit la Chișinău pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc pe 1 iunie, la Bulboaca, Anenii Noi.


Preluat de la: Publika.md