AMENDA pe care a primit-o oficialul indian care a golit un baraj ca să-și recupereze telefonul scăpat în apă

Oficialul din India care a dat ordin să fie golit un baraj pentru a-și găsi telefonul scăpat în apă după un selfie a fost amendat cu aproape 650 de dolari, scrie BBC, citează digi24.ro.

Bărbatul a fost obligat să plătească 53.092 de rupii (642 de dolari) pentru că a scos peste 4,1 milioane de litri de apă din baraj, fără să ceară permisiunea autorităților. Oficialul a fost acuzat că s-a folosit în mod abuziv de funcția sa.

Cu câteva zile în urmă, departamentul de irigații de stat i-a trimis o scrisoare în care îl amenda pentru fapta sa. În scrisoare se arată că Vishwas a irosit 4,1 milioane de litri de apă pentru „interesul său personal” și că ar fi trebuit să plătească pentru apă. De asemenea, era dispusă penalizarea lui cu 10.000 de rupii pentru „scoaterea apei fără permisiune”.

Acțiunea lui este considerată „ilegală”, urmând să fie „pedepsită conform Legii privind irigația”.

Incidentul a stârnit un val de indignare în țară. Mulți politicieni au criticat acțiunile oficialului și au spus că apa ar fi putut fi folosită mai bine într-o țară în care mai multe regiuni se confruntă cu deficit de apă, mai ales în lunile secetoase de vară.

Rajesh Vishwas, inspector guvernamental în domeniul alimentar, și-a scăpat telefonul Samsung, în valoare de 1.200 de dolari, în apa barajului Kherkatta, din statul Chhattisgarh (centrul Indiei), în timp ce își făcea un selfie. El a spus că telefonul conține date guvernamentale sensibile și trebuie recuperat. După ce scafandrii nu au reușit să-l găsească, oficialul a plătit să fie adusă o pompă pentru scoaterea apei din baraj. El a spus că a primit aprobarea verbală din partea unui alt oficial „să scoată niște apă din baraj într-un canal din apropiere”, pentru că „ar fi în avantajul fermierilor să primească mai multă apă”.

Pompa a mers câteva zile, scoțând circa două milioane de litri de apă din baraj, ceea ce ar fi suficient pentru irigarea a 600 de hectare. Operațiunea a fost oprită după intervenția unui alt oficial, care a sosit la fața locului în urma unei plângeri. 

„Oficialul a fost suspendat până la finalizarea unei anchete. Apa este o resursă esențială și nu poate fi risipită în acest mod”, a declarat Priyanka Shukla, oficial din districtul Kanker.

Rajesh Vishwas a negat că a abuzat de funcția sa și a spus că apa extrasă din baraj oricum nu era utlilizabilă. 


Preluat de la: Publika.md