Acţiunile de separatism, pedepsite dur. Ce prevede legea adoptată azi în Parlament

Pedepse penale pentru separatism. Parlamentul a votat în a doua lectură proiectul de lege care prevede până la 10 de închisoare pentru acţiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de evenimente. În cazul în care aceastea sunt însoţite cu violenţe şi aplicarea armelor, pedeapsa maximă va creşte până la 12 ani de puşcărie.

De asemenea, documentul prevede că formarea unei structuri informative ilegale, cea care se va ocupa cu acţiuni de spionaj, urmează să fie sancţionată cu o amendă de până la 400 de mii de lei sau cu până la 10 ani de închisoare.

Proiectul de lege, votat de Parlament, introduce şi pedepse pentru complotul împotriva Republicii Moldova, adică stabilirea şi menţinerea unei legături cu un stat străin împotriva intereselor ţării noastre. În acest caz sunt prevăzuţi până la şapte ani de închisoare.

Autorii iniţiativei, un grup de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate, au explicat necesitatea acestor modificări în Codul Penal, prin contextul creat de războiul din Ucraina, dar şi lacunelor în legislaţia naţională. Pentru a intra în vigoare, documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.


Preluat de la: Publika.md