Mai mult decât gripă aviară. E focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie din Sibiu. 18 tone de pește vor fi distruse

18 tone de pește vor fi distruse, după ce a fost descoperit un focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie din județul Sibiu. Totodată, a fost instituită și o zonă de protecție de 10 kilometri în jurul păstrăvăriei. 

A fost aprobat un plan de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (SHV) la păstrăvi, care prevede „uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curăţarea şi dezinfecţia tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecţie, ambarcaţiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar şi tuturor persoanelor şi mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor şi altor echipamente utilizate de operatorul economic şi vizitatori. Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, perioadă în care bazinele vor fi golite şi lăsate pe uscat, transmite Digi24.ro. 

Astfel, în jurul focarului, s-a instituit o zonă de protecţie de 5 kilometri. De asemenea, pe o raza de 10 kilometri, s-a instituit o zonă de supraveghere, care include şi zona de protecţie pe raza localităţilor din vecinătate. 

În acelaşi timp, autorităţile judeţene au anunţat că toate exploataţiile piscicole, care aparţin persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive şi/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii şi testelor de laborator.

 

 


Preluat de la: Publika.md