19 ani de închisoare pentru Svetlana Tihanovskaia. Opozanta lui Alexandr Lukașenko, judecată în lipsă

Alexandr Lukașenko, numit ultimul dictator din Europa, se răzbună dur pe oponenții săi politici. Principalul contracandidat la prezidențiale, Svetlana Tihanovskaia, ar putea fi condamnată la 19 ani de închisoare. Cel puțin atât au cerut procurorii. 

Tihanovskaia se află în Lituania după ce i s-a acordat azil politic. În țara sa, în Belarus, este judecată în lipsă pentru „înaltă trădare” şi „conspiraţie pentru preluarea neconstituţională a puterii”. 

Pentru alţi trei aliaţi din exil ai Svetlanei Tihanovskaia – Maria Moroz, Olga Kovalkova şi Serghei Dilevski – judecaţi în acelaşi dosar, procuratura a cerut 12 ani de închisoare, potrivit aceleiaşi surse.

Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la alegerile prezidenţiale din 2020 în Belarus în locul soţului său Serghei Tihanovski, încarcerat, a adunat mulţimi în întreaga ţară în timpul campaniei electorale, stârnind speranţa unei schimbări. Se crede că ea ar fi câștigat scrutinul și că Alexandr Lukașenko a preluat abuziv puterea. 

Acel scrutin din vara anului 2020 a zguduit Belarusul. Au fost proteste masive în toată țară, urmate de arestări în masă și violențe. 

Forţată să plece în exil, femeia care se prezenta cândva ca o simplă gospodină este acum imaginea forţelor democratice din Belarus şi inamicul unui regim ale cărui abuzuri brutale le denunţă neobosit.

Într-un interviu acordat AFP în ianuarie, Tihanovskaia a calificat procesul său drept o „farsă” şi o „răzbunare personală” a lui Aleksandr Lukaşenko împotriva celei care i-a pus în pericol poziția de dictator în 2020.


Preluat de la: Publika.md