180 de oameni arestați din cauza clădirilor care s-au prăbușit la cutremur în Turcia. Alți 600 sunt sub anchetă

Peste 600 de persoane sunt investigate în Turcia din cauza clădirilor care s-au prăbușit în urma cutremurului devastator din 6 februarie, a anunțat guvernul, citat de BBC și Digi24.

Ministrul Justiției, Bekir Bozdag, a spus că 184 de suspecți, inclusiv antreprenori de construcții și proprietari de clădiri, au fost deja arestați. De ani întregi, experții au avertizat că corupția endemică și politicile guvernamentale au dus la construcția unor clădir nesigure. Numărul de morți confirmat în Turcia și Siria după cutremurul din 6 februarie a depășit 50.000.

Bozdag a mers în sud-estul Turciei, unde a avut loc cutremurul cu magnitudinea de 7,8, urmat de un alt cutremur puternic după doar câteva ore. Declarațiile sale arată că anchetele s-au extins. În urmă cu două săptămâni, autoritățile au spus că au fost emise 113 mandate de arestare. Printre cei arestați se numără și un primar al unuia dintre orașele din apropierea epicentrului cutremurului, a scris presa turcă.

Peste 160.000 de clădiri s-au prăbușit sau au fost grav avariate în Turcia după cutremure, ridicând semne de întrebare dacă impactul dezastrului natural a fost agravat de deficiențele de construcție. Partidele de opoziție și unii experți în construcții acuză administrația președintelui Recep Tayyip Erdogan că nu a aplicat reglementările privind construcțiile.

Aceștia spun că politicile guvernamentale au permis așa-numitele amnistii pentru antreprenorii care au modificat reglementările privind construcțiile, pentru a încuraja un boom al construcțiilor, inclusiv în regiunile cu risc seismic.

Erdogan a recunoscut că au existat probleme, dar a dat vina pe soartă pentru amploarea dezastrului. „Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna. Face parte din planul destinului”, a spus el în timpul unei vizite în regiune.


Preluat de la: Publika.md