Topul orașelor prietenoase cu bicicliștii. Există piste sigure, iar oamenii sunt încurajați să pedaleze

În unele orașe din lume, Guvernul e cel care încurajează oamenii să circule cu bicicletele. Pentru a-i stimula și mai mult, au fost create piste pe cicliști, parcări pentru vehicule, dar și zone de unde pot fi închiriate. În acest fel, oameni pot pedala în siguranță pentru a ajunge la muncă sau când ies la plimbare.  

Conform Global Bicycle Cities Index din acest an, cele mai prietenoase orașe cu bicicliștii sunt în Europa. Paramaterii care s-au luat în calcul atunci când au fost analizat 90 de orașe din lume au fost procentul utilizatorilor de biciclete, condițiile meteorologice, criminalitatea și siguranța, cum ar fi ratele accidentelor și furtul de biciclete, infrastructura, oportunitățile de partajare a bicicletelor și evenimente precum „zile fără mașină”.

1. Urecht, Țările de Jos. În fruntea clasamentului din acest an se află orașul olandez Utrecht. Orașul se mândrește cu scoruri mari pentru infrastructura sa de ciclism și condițiile meteorologice, iar mai mult de jumătate din populația sa (51 la sută) folosește bicicleta în viața de zi cu zi.

2. Munster, Germania. Orașul are o rată scăzută de decese pe bicicletă, chiar dacă mai mult de 39% dintre locuitori folosesc bicicletele zilnic. Munster găzduiește, de asemenea, în mod regulat evenimente care promovează ciclismul.

3. Anvers, Belgia. Orașul-port belgian nu are un punctaj puternic pentru pistele dedicate bicicletelor, dar au un sistem puternic de bike-sharing și evenimente precum „duminică fără mașini”, care l-au făcut indiscutabil prietenos cu bicicliștii.

4. Copenhaga, Danemarca. Nu doar faptul că această capitală daneză este mai sigură pentru bicicliști, dar este și mai sigură pentru biciclete datorită ratei scăzute de furt și a „zilelor fără mașină”. Orașul investește foarte mult în infrastructura de ciclism, iar majoritatea locuitorilor care merg pe bicicletă continuă să facă acest lucru pe parcursul iernii daneze lungi și grele.

5. Amsterdam, Țările de Jos. Poate v-ați așteptat ca Amsterdamul să ajungă în fruntea acestui clasament, dar scorul său de siguranță poate fi ceea ce o împiedică: Amsterdamul găzduiește peste 1.000 de accidente la 100.000 de bicicliști. Este de aproape cinci ori mai mult decât cel mai apropiat rival al său, Copenhaga.

6. Malmo, Suedia. Orașul suedez Malmö are o rată de mortalitate deosebit de scăzută în rândul bicicliștilor, datorită infrastructurii de calitate și evenimentelor regulate care promovează mersul cu bicicleta.

7. Hangzhou, China. Iată o apariție neașteptată în top 10: orașul chinez Hangzhou, singurul oraș non-european din primul nivel al clasamentului, are 30% dintre bicicliști în rândul populației sale și are scoruri mai mari decât majoritatea rivalilor când vine vorba de bike sharing.

8. Berna, Elveția. Potrivit indicelui, capitala elvețiană a investit foarte mult în infrastructura de ciclism de calitate, are scoruri deosebit de mari la bike sharing și organizează în mod regulat „zile fără mașină”. Orașul are, de asemenea, o rată a mortalității foarte scăzută în rândul bicicliștilor.

9. Bremen, Germania. Orașul are un teren foarte plat și piste de biciclete care străbat localitatea și îl conectează cu alte orașe din apropiere. Bremen este, de asemenea, primul oraș german care găzduiește o întreagă „zonă pentru biciclete” în districtul Neustadt – un cartier cu o limită de viteză de 30 km/h, în care bicicletele au prioritate și unde este permisă circulația unul lângă altul.

10. Hanovra, Germania. Orașul german are parcuri splendide, așa că ce modalitate mai bună de a le vizita este decât cu bicicleta? Hannover a ajuns în topul clasamentului din acest an datorită infrastructurii sale de calitate și evenimentelor care promovează ciclismul, inclusiv „zile fără mașină”.


Preluat de la: Publika.md