Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste. Cum a fost marcată în Rusia și alte țări post-sovietice

Rușii și alte țări post-sovietice marchează astăzi Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste. Anul acesta, Piața Roșie a fost goală din cauza pandemiei de coronavirus, tradiționala paradă fastuoasă fiind anulată. În schimb, au fost organizate show-uri aviatice și marine.

Președintele Vladimir Putin a depus flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din centrul Moscovei şi a ținut un discurs.

”Aplecăm capetele în memoria celor care nu s-au mai întors din lupte. Ne închinăm pentru feciori, fiice, tați, mame”, a declarat Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Tot pentru 9 Mai era programată și inaugurarea fastuoasei Catedrale a Forțelor Armate de lângă Moscova. În schimb, la Minsk, așa cum s-a anunțat anterior, a fost organizată o paradă dedicată zilei de 9 Mai. În jur de trei mii de militari și peste 150 de unități tehnice au umplut străzile capitalei Belarus. Evenimentul a fost urmărit de sute de cetățeni.

Ucrainenii au comemorat victimele celui de-Al Doilea Război Mondial în data de 8 mai. Președintele Zelenski a mers la memorialul din Lugansk.

”Suntem fericiți să trăim într-o lume în care respectul și egalitatea prevalează. Nu avem dreptul să uităm prețul pe care strămoșii noștri l-au plătit pentru ca ucrainenii să poată trăi într-o astfel de lume”, a declarat Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei.

În semn de omagiu pentru cei care s-au dedicat pentru ca Europa să trăiască în pace și în bunăstare, pe Turnul Eiffel din Franța a fost arborat drapelul țării. Iar Poarta Brandenburg din Berlin a fost iluminată special.

Pe clădire a apărut data 8 mai 1945 și mesajul ”Mulțumesc”, scris în limbile rusă, engleză, franceză și germană. Britanicii, aflați în carantină, au cântat victoria.


Preluat de la: Publika.md